Su tokiu prašymu į etikos sargus šeštadienį kreipėsi Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Gintaras Songaila ir Žaliųjų sąjūdžio partijos tarybos narys Ryšardas Lenartas.

G.Songailos išdėstytuose motyvuose, kodėl Etikos ir procedūrų komisija turėtų vertinti konservatorių elgesį, teigiama, kad jų balsavimas prieštarauja partijos pozicijai, išdėstytai 2008 metų rinkimų į Seimą programoje, kurioje numatyta, kad integraciją į Europos energetinius tikslus galės užtikrinti tik tokie elektrinės reaktoriai, kurių galingumas neviršys 800 MW.

Pasak G.Songailos, balsuodami dėl AE statybos konservatoriai nesilaikė rinkimų programos, nes pasisakė už galingesnio - 1350 MW - bloko statybą.

"Akivaizdu, kad sprendimas naudoti tik vieną reaktorių, kurio galingumas yra 1350 MW, esmingai prieštarauja partijos rinkiminei nuostatai, jog vieno reaktoriaus galingumas negali viršyti 800MW (tai susiję su momentinės galios rezervo problema, kuri, kaip aprašyta rinkimų programoje, yra strateginis klausimas; didesnio galingumo reaktorius (blokas) ir, be to, tik vienas – reiškia tik didesnį pririšimą prie Rusijos energetinės sistemos)", - teigiama parlamentaro rašte.

Lietuva su Latvija, Estija ir Japonijos kompanija "Hitachi" tikisi iki 2020 metų pastatyti naują atominę elektrinę šalia Ignalinos elektrinės, kurios antrasis iš dviejų reaktorių buvo uždarytas 2009 metų pabaigoje. Vyriausybė planuoja, kad jėgainės statyba prasidės 2014 metais, o 2020-2022 metais ji jau galėtų gaminti elektrą.

Seimas 2005 metų rugsėjį priėmė rezoliuciją, kuri numatė, kad Lietuva išliktų branduolinės energetikos valstybė ir toliau gamintų elektros energiją reikalavimus atitinkančioje AE ir tai, kad Seimas teisiškai ir politiškai rems investicijas į naujo reaktoriaus statybą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)