„Lenkija buvo, yra ir bus strateginė Lietuvos partnerė. Todėl kolegoms Varšuvoje noriu pristatyti strateginių regioninių projektų pažangą, aptarti tolesnius žingsnius, siekiant kurti bendrą Europos elektros ir dujų rinką“, - pranešime sakė Arvydas Sekmokas.

Pagrindinės susitikimų temos – elektros jungčių „LitPol Link-1“ ir „LitPol Link-2“, dujotiekių jungties, Visagino atominės elektrinės projektai, pranešė Energetikos ministerija.

Su A.Sekmoku į Lenkiją vyksta Visagino atominės elektrinės, „Litgrid“, „Klaipėdos naftos“ vadovai Rimantas Vaitkus, Virgilijus Poderys, Rokas Masiulis.

Pasak neoficialių šaltinių, Vilnius tikisi, kad Lietuvos Seimui birželį priėmus teigiamą politinį sprendimą dėl naujos AE Visagine statybos, Lenkija pagaliau sutiks dalyvauti projekte. Jei šalis nutartų dalyvauti, ji būtų ketvirtoji regiono partnerė po Lietuvos, Latvijos ir Estijos.

Laukiant Lenkijos, taip pat Latvijos ir Estijos sprendimo, kol kas neįkurta Visagino AE projekto įgyvendinimo bendrovė, kurios dalininkės turėtų būti Lietuva ir regiono partnerės bei strateginė partnerė - Japonijos korporacija "Hitachi" ir kuri kartu su Vyriausybe bei "Hitachi" turėtų pasirašyti Koncesijos sutartį.

Be to, kol kas nėra galutinio sutarimo dėl Akcininkų sutarties. Anksčiau manyta, kad iki birželio pabaigos kartu su Koncesijos sutartimi bus pasirašyta preliminari Akcininkų sutartis, tačiau nepasiekus sutarimo, jos pasirašymas taip pat atidėtas.

Gegužės pabaigoje A.Sekmokas sakė, jog Lenkija laukia politinių sprendimų Lietuvoje, kad galėtų prisijungti prie naujos atominės elektrinės projekto. 2011 metų pabaigoje Lenkija pasitraukė iš projekto.

Anot A.Sekmoko, Lenkija, kuri degina daug akmens anglies, turi didelį interesą dalyvauti projekte, nes 2016 metais bus sugriežtinti aplinkosaugos reikalavimai, be to, šiaurės rytų Lenkijoje trūksta elektros. Anot jo, Lietuvai yra svarbu, kad Lenkija prisijungtų prie Visagino AE projekto - tai "duotų projektui dar platesnį regioninį pobūdį".

Jei Lenkija grįžtų į VAE projektą, Lietuvoje galėtų būti statomas antras "Hitachi" branduolinis reaktorius, o bendra elektrinės galia siektų 2,7 tūkst. megavatų.

Anksčiau Lenkija norėjo gauti 1000 megavatų galios būsimoje naujoje atominėje elektrinėje. Šiuo metu Lietuva numato statyti vieną reaktorių, kurio galia - 1350 megavatų.

2011 metų pabaigoje Lenkijos energetikos bendrovė "Polska Grupa Energetyczna" (PGE) nutarė stabdyti dalyvavimą naujos AE projekte. PGE viceprezidentas Paulas Skowronskis šiemet gegužę teigė, kad įmonė gali atnaujinti derybas, jei Lietuva pakeistų verslo sąlygas, kuriomis Lenkijos bendrovei siūloma dalyvauti projekte.

Seimui praėjusią savaitę pakeitus Koncesijų ir Atominės elektrinės įstatymų straipsnius, Koncesijos sutartį, kuri turėjo būti pasirašyta iki birželio 28 dienos, tikimasi pasirašyti iki šių metų pabaigos. Be Koncesijos ir Akcininkų sutarčių, tuo pat metu su "Hitachi" numatoma pasirašyti ir statybos rangos sutartį.

Iki šiol planuota, kad pradžioje naujos AE projekto įgyvendinimo bendrovėje bus tik du akcininkai - "VAE- SPB" (naujos AE projekto parengiamuosius darbus įgyvendinančios valstybės bendrovės Visagino atominė elektrinė įsteigta antrinė įmonė) ir " Hitachi Visaginas Project Investment", o Latvijos "Latvenergo" ir Estijos "Eesti energia", galbūt ir Lenkija prisijungtų vėliau.

Pagal dabartinį planą, "Hitachi" turėtų valdytų 20 proc., Lietuva - 38 proc., Latvija - 20 proc., o Estija - 22 proc. būsimos bendros įmonės akcijų. Jeigu prie AE projekto įgyvendinimo prisijungtų Lenkija, akcijų proporcijos kiek keistųsi.

Visagino atominė elektrinės strateginis investuotojas yra " Hitachi" kartu su " Hitachi–GE Nuclear Services", kurioje pagrindinis akcininkas yra koncernas "Hitachi", valdantis 80 proc. kapitalo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)