LESTO, pagal su Valstybine kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) 2012 m. balandžio 11 d. suderintą planą, atliko visus veiksmus, kurie reikalingi užtikrinti Lietuvos Respublikos elektros energetikos įstatymo 54 straipsnio nuostatų dėl skirstymo veiklos atskyrimo nuo vertikaliai integruotos įmonių grupės įgyvendinimą. Pagal su VKEKK suderintą planą šie veiksmai turėjo būti atlikti iki birželio 30 d.

Pakeitus valdybos sudėtį užtikrinamos įstatymo nuostatos, kad LESTO valdymo organų nariai (generalinis direktorius ir valdyba) nedalyvautų vertikaliai integruotos įmonės gamybos, perdavimo ir tiekimo priežiūros ir valdymo organuose, taip pat užtikrinamas LESTO valdymo organų narių savarankiškumas priimant sprendimus. Tai leidžia priimti nepriklausomus sprendimus dėl skirstymo veiklos vykdymo, skirstymo sistemos eksploatavimo, priežiūros ir plėtros bei turto panaudojimo.

„Šis sprendimas didina Lietuvos elektros energijos sektoriaus skaidrumą ir nepriklausomybę – nauja nepriklausoma LESTO valdyba padės kurti didesnę pridėtinę vertę klientams ir akcininkams“, – teigia dr. Arvydas Tarasevičius, LESTO generalinis direktorius.

Vadovaujantis 2009 m. liepos 13 d. Europos Parlamento ir Tarybos Direktyva 2009/72/EB (OL 2009, L 211, p. 55) dėl elektros energijos vidaus rinkos bendrųjų taisyklių, kai skirstymo sistemos operatorius yra vertikalios integracijos įmonės padalinys, bent teisinės formos, organizacinės struktūros ir sprendimų priėmimo tvarkos požiūriu jis turi būti nepriklausomas nuo kitų veiklos rūšių, nesusijusių su skirstymu.

Atsižvelgiant į Lietuvos Respublikos elektros energetikos įstatyme ir minėtos Europos Sąjungos direktyvoje numatytus reikalavimus, nauja LESTO valdyba išrinkta 2012 m. birželio 21 d. įvykusiame neeiliniame LESTO visuotiniame akcininkų susirinkime. Taip pat akcininkų susirinkime nutarta audito įmone, kuri atliks 2012 metų LESTO ir konsoliduotų finansinių ataskaitų auditą, išrinkti UAB „PricewaterhouseCoopers“ ir už 2012 metų finansinių ataskaitų audito paslaugas mokėti ne daugiau kaip 100 000,00 litų sumą (be pridėtinės vertės mokesčio).

Nauja LESTO valdyba:

Darius Maikštėnas (valdybos pirmininkas) – UAB „Omnitel“ viceprezidentas rinkodarai ir paslaugoms
Dr. Arvydas Tarasevičius – AB LESTO generalinis direktorius
Edita Jonikienė – privataus kapitalo investicijų UAB „Vilniaus investicijos“ direktorė
Žygimantas Vaičiūnas – Lietuvos Respublikos Energetikos ministerijos viceministras ir Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto lektorius
Paulius Martinkus – Lietuvos Respublikos Ūkio ministerijos visuomeninis ūkio ministro konsultantas, VšĮ „Investuok Lietuvoje“ vyr. projektų vadovas, Lietuvos parodų ir kongresų centro „Litexpo“ valdybos narys, UAB „Toksika“ valdybos pirmininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)