"Tekstai yra rengiami tarptautinių konsultantų geriausių pasaulyje kompanijų, ir jie remiasi visame pasaulyje pripažįstama vadinamąja britų teise ar Londono teise. Išimti iš konteksto vieną sakinį ir bandyti remiantis juo daryti kažkokius priekaištus yra nelabai atsakinga. Tie ekspertai, kurie yra susipažinę su panašaus pobūdžio dokumentais, žino, kad išiminėti vieną sakinį iš konteksto tikrai nėra geriausias tokių projektų analizės būdas", - antradienį interviu Lietuvos radijui sakė A. Kubilius.

Premjeras pažymėjo nesutinkąs su kritika, kad informacijos apie VAE projektą yra mažai - pasak A. Kubiliaus, informacijos yra labai daug, tiesiog norint suprasti didelę jos dalį, reikia specialių žinių ir į tai rimtai įsigilinti.

"Per 20-22 metus, būdamas politiku, nesu matęs tiek daug informacijos, kuri būtų pateikta įgyvendinant kokį nors projektą. Tą mato ir tie ekspertai, kurie rimtai dirba su tokių projektų informacija. (...) Galbūt problema ta, kad tą informaciją norint suprasti, reikia turėti galbūt ir specialių žinių, ir nuosekliai skirti tam laiko, kad susipažintum su visa informacija. Informacijos kiekis yra milžiniškas, ir priekaištauti, kad kažkokios informacijos trūksta, būtų ne visiškai objektyvu ir ne visiškai sąžininga" , - teigė A. Kubilius.

ELTA primena, jog skaičiuojama, kad VAE projekto vertė siekia 17 mlrd. litų. Lietuvos dalis sudarys apie 6 mlrd. litų. Planuojama, kad jėgainės statybos prasidės 2015 metais, o veikti elektrinė pradės 2020-2021 metais.

Skelbta, jog elektrinėje vykdomos gamybos sąnaudos sudarys po 7-10 centų už kilovatvalandę, bet dar 10-15 centų už kilovatvalandę kainuos paskolų statyboms aptarnavimas. Paskola visiškai turėtų būti grąžinta iki 2038-2040 metų.

Gruodį iš atominės elektrinės projekto pasitraukus Lenkijai, joje toliau dalyvauja Lietuva, Latvija, Estija ir strateginis investuotojas - Japonijos "Hitachi".

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)