"Naftos paklausa, kilus giliai pasitikėjimo krizei, neišvengiamai kris, o "Brent" naftos kainos gali nukristi iki 50 dolerių už barelį", banko analitikų Jano Stuarto ir Stefano Revielle’io žodžius cituoja "The Telegraph".

Ir vis dėlto, teigia analitikai, "Brent" nafta pabrango 1,06 dolerio, iki 98,20 dolerio, už barelį po to, kai JAV Energetikos departamentas pranešė apie netikėtai 191 tūkst. barelių sumažėjusias naftos atsargas. Lygindami dabartinę situaciją su 2008 metais, J. Stuartas ir S. Revielle’is pastebi, kad "pasaulinis disbalansas blogėja, o didžioji politinio ir realiojo kapitalo dalis jau panaudota".

Saudo Arabijos naftos ministras Ali al-Naimi skelbė, kad Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) gali pakelti kolektyvinės gavybos "lubas" iki 30 mln. barelių per parą, siekdama apsaugoti pasaulinės ekonomikos augimą. Toks žingsnis būtinas, nors naftos kainos ir nukrito žemiau 100 dolerių už barelį ribos, sakė jis.

Per 2012 m. gegužę nafta atpigo beveik 20 proc. Mėnesio pabaigoje "Brent' naftos kainos nukrito žemiau 100 dolerių už barelį ribos, o JAV lengvos naftos kaina nebesiekė nė 85 dolerių už barelį.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)