Į parko atidarymą susirinkę vietos gyventojai teigė, kad naujai pastatytas vėjo jėgainių parkas padėjo atsikratyti daugybės stereotipų, kuriuos Šilalės gyventojai buvo girdėję apie atsinaujinančios energijos įrenginius.

Sunkumai dėl žemės nuomos

„Girdėjome, kad karvės nebeduos pieno ar kitų gyvulių elgsena pasikeis, tačiau jokių pokyčių nepastebėjome ir pašalinių garsų daugiau ateina nuo greitkelio nei vėjo jėgainių, - pasakojo netoli parko gyvenanti senolė. - Kaimynė tik skundėsi, kad kai klauso radijo girdi papildomą traškesį, tačiau ir jis ne visada girdisi“.

Šilalės rajono meras Jonas Gudauskas pasakojo, kad išgirdę apie planus statyti vėjo jėgaines vietos gyventojai iš pradžių sunerimo. „Visada kyla klausimų, kai prisiliečiama prie žemės nuosavybės ar nuomos klausimų. Žemės savininkams visada rūpi, kas, kaip bus ar bus privažiavimai. Šioje vietoje yra buvęs kaimas, žmonės labai artimai prisirišę prie žemės. Manau, kad iš pradžių tiesiog gyventojams trūko aiškumo“, - kalbėjo pašnekovas.

Pasak mero, gyventojams nerimą kėlė ir sklandantys gandai, kad vėjo jėgainių teritorijose su trikdžiais veikia radijo imtuvai, televizoriai ar telefonai. Pabendravus su žemės savininkais visgi buvo susitarta dėl 15 metų žemės nuomos sutarčių.

Sutartis pasirašyta ir tarp vėjo jėgainių parko statytojo „4energia” ir Šilalės rajono savivaldybės. „Paskaičiavome, kad jei elektros bus pagaminama tiek, kiek reikės, Šilalė gaus apie 30-40 tūkst. litų per metus iš šio projekto. Bendruomenė galės apsispręsti, ar šiuos pinigus skirti tiems krašto gyventojams, kuriems labiausiai reikia, ar atnaujinti rajono infrastruktūrą“, - kalbėjo rajono atstovas.

Atsinaujinančiai energetikai trūksta politikų dėmesio

„4energia” generalinis direktorius Tadas Navickas teigė, kad Šilalės rajone iškilęs vėjo jėgainių parkas ypatingas tuo, kad yra gana nutolęs (apie 60 km) nuo pajūrio. „Iki šiol visi atsinaujinančios energijos investuotojai orientuodavosi į pajūrį, bet ten pradeda trūkti žemių, laisvų linijų. Žvilgsniai nukrypo kitur. Čia yra gana aukšta vieta – apie 170 m virš jūros lygio. Įtarėme, kad šioje vietoje gali būti vėjuota. Pastatėme matavimo bokštą ir tuo įsitikinome“, - pasakojo įmonės vadovas.

Paklaustas, per kiek laiko atsipirks 75 mln. Lt investicijos, pašnekovas nenorėjo atsakyti: „Juk jei perkate namą ar butą, nelaukiate, kol atsipirks. Bandote išnuomoti už tiek, kad susimokėti bankui ir dar šiek tiek liktų. Vėjo verslas veikia taip pat. Mes nežiūrime ne į atsipirkimą, o kapitalo grąžą“.

Šiuo metu vėjo pagalba išgaunama elektros energija yra superkama po 30 ct už kWh. Po dvylikos metų bus superkama už rinkos kainą.

T. Navickas prasitarė, kad investicijų ateičiai yra, tačiau plėtrą stabdo politikų požiūris. „Šiandien mums problema yra ne kapitalo stoka, o valstybinio požiūrio trūkumas. Mes norėtume ir galėtume investuoti daug daugiau, bet neturime galimybės arba jos labai ribotos“, - skundėsi pašnekovas.

Nors Šilalės vėjo jėgainių parkas oficialiai atidarytas, jis dar neturi leidimo gaminti elektros energijos, kaip teigė įmonės vadovas, dėl formalių priežasčių.

T. Navickas pripažino, kad vėjo energetika taip pat turi trūkumų (vėjo nepastovumas, gana brangi savikaina), tačiau elektros energijos rinkoje vėjo elektros energija galėtų lengvai konkuruoti.

„Kur mes jaučiame konkurenciją? Šiandieninės energetikos politikoje dėmesys yra skiriamas atominei energetikai. Jaučiama, kad nelieka dėmesio atsinaujinančiai energetikai. Jau dabar konkuruojame su projektu, kurio dar net nėra“, - nuomonę išsakė „4energia” vadovas.

Vėjas nestiprus, bet pastovesnis

Į Lietuvą atkeliavęs „Nelja Energia AS“, kuriai priklauso „4energia”, atstovas Johannes Rauboti teigė, kad nors Lietuvoje vėjai nėra tokie stiprūs kaip Norvegijoje, visgi Lietuvai pranašumą duoda vėjo stabilumas. „Be to, jūsų šalies gamta ir aplinka geriau paruošta tokioms technologijoms“, - kalbėjo svečias.

Paklaustas apie atsinaujinančių šaltinių energijos ir atominės energetikos konkurencingumą, norvegas teigė, kad atsinaujinančių šaltinių investuotojai sąžiningai konkuruoti elektros energijos rinkoje galės tik tuomet, kai įprastinės elektros energiją išgaunančios įmonės, taip pat ir atominė energetika, bus apmokestinama už padaromą žalą gamtai.

J.Rauboti spėliojo, kad vėjo energetika ateityje taps vis populiaresne ir pigs. „Jau dabar galime matyti, kaip sukuriamos didesnio efektyvumo turbinos ir investicijos, skirtos vienai kWh, mažėja“, - teigė svečias.

Šilalės vėjo jėgainių parkas yra trečiasis „4energia” parkas Lietuvoje. UAB “4energia” priklauso atsinaujinančios energijos grupei „Nelja Energia AS“. Šiuo metu jau statoma, kaip planuojama, didžiausias vėjo jėgainių parkas Čiūteliuose, Šilutės rajone.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (180)