"Mūsų bendradarbiavimas su Azerbaidžanu gali vaidinti svarbų vaidmenį. Mes turime kalbėti apie Azerbaidžano gamtinių dujų tiekimo į Lietuvą galimybes. Mes esame suinteresuoti diversifikuoti savo tiekimą. Tai gali būti naudinga abiem šalims", - trečiadienį žurnalistams pareiškė šalies sostinėje Baku viešintis A.Sekmokas, rašo portalas trend.az.

Pasak ministro, Lietuva dujas iš Azerbaidžano galėtų pirkti taikant mainų mechanizmą.

"Šiuo metu Lietuva sunaudoja maždaug nuo 3 iki 4 milijardų kubinių metrų dujų, todėl apytiksliai galime kalbėti apie tokias apimtis. Manau, kad mes galime pradėti su mažesnėmis apimtimis ir toliau žiūrėti, kaip rinka plėtojasi. Mes į Azerbaidžaną atvykome pradėti derybų", - sakė A.Sekmokas.

Anot jo, Lietuva turi palaikyti ryšius ir su vieninteliu šiuo metu dujų tiekėju - Rusijos bendrove "Gazprom", tačiau šie santykiai, anot jo, "ne visada yra tolygūs".

"Todėl mes turime plėtoti ryšius su kitomis šalimis, kurios gali tiekti energijos išteklius, kad mes nebebūtume priklausomi (nuo vieno tiekėjo - BNS) ir plėtotume vienodus ryšius su visomis šalimis", - pridūrė A.Sekmokas.

Energetikos ministerijos išplatintame pranešime A.Sekmokas teigia, jog Azerbaidžanas turi didžiules galimybes sparčiai augančioje suskystintųjų dujų rinkoje. Anot jo, Lietuva, įgyvendinusi trečiąjį Europos Sąjungos (ES) energetikos paketą, jau 2014 metais atvers savo rinką įvairiems tiekėjams.

"ES trečiojo paketo įgyvendinimas, Klaipėdos terminalo statyba ir naujos tiekimo grandinės kūrimas - nuoseklūs žingsniai, kurie leidžia kurti skaidrią dujų rinką. Joje galėtų dalyvauti patikimi partneriai. Mes tikimės tokio regioninio bendradarbiavimo su Azerbaidžanu, kuris abiems pusėms suteiktų daugiau nepriklausomybės ir daugiau saugumo", - cituojamas A.Sekmokas.

A.Sekmokas anksčiau BNS sakė, kad potencialios dujų tiekėjos Lietuvos SGD terminalui yra Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV), Norvegija ir Arabų šalys.

Ketinimų protokolus dėl dujų tiekimo "Klaipėdos nafta" yra pasirašiusi su Ispanijos "Gas Natural Fenosa" ir JAV "Cheniere". Pasak spaudos, dėl dujų tiekimo įmonė tariasi ir su tarptautinėmis kompanijomis "British Petroleum", "Shell" bei kitomis.

"Klaipėdos nafta" šiemet ketina skelbti dujų tiekimo SGD terminalui konkursą, o tiekimo sutartį tikimasi pasirašyti antroje metų pusėje. Planuojama, kad SGD terminalas pradės veikti 2014 metų pabaigoje. Pirmaisiais metais tikimasi perpumpuoti apie 1 mlrd. kubinių metrų dujų. Planuojama, kad SGD terminalo pajėgumas būtų 2-3 mlrd. kubinių metrų per metus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)