„Elektros gamyba pagal dabartinę dujų kainą turėtų būti žymiai brangesnė ir labai tikėtina, kad nuo 2016 m., galbūt anksčiau ar metais - kitais vėliau, elektros energijos kaina, importas iš Rytų, brangs, nes jiems trūksta generacijos pajėgumų. Iš tikro, yra tikėtina, kad rinkos kaina šoktels“, - sakė energetikos ministras Arvydas Sekmokas Atominės energetikos komisijos posėdyje.

„Reikėtų apie regioninių kainų prognozes kalbėti, tai 2016 m. ne veltui ministro yra paminėti, nes įsigalios esminės taršą mažinančios direktyvos, tai vadinamoji didžiųjų elektrinių direktyva, grubiai verčiant iš anglų kalbos, ir nuo 2016 m. daug elektrinių turės arba užsidaryti, arba žymiai žymiai investuoti statant filtrus“, - antrino Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ generalinis direktorius Virgilijus Poderys.

Pasak jo, 2016 m. bus elektros kainų šoktelėjimo metai regione, todėl svarbu yra ne tik užtikrinti elektros rinkoje jungtis, bet ir Lietuvai skatinti savo generaciją.

Toks taršos mažinimas yra numatytas naujų Europos Sąjungos (ES) valstybių stojimo sutartyse, tad norint pakeisti šituos reikalavimus, valstybėms reikėtų iš naujo derėtis su visomis ES valstybėmis, kas truktų labai ilgai ir būtų sudėtingu procesu. Šis klausimas itin aktualus Lenkijai, kuri 95 proc. elektros gamina kūrendama anglį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (661)