„Icor“ vadovas interviu DELFI tvirtino, jog praėjusią savaitę atliktos kratos – suplanuotos, siekiant sužlugdyti biokuro sektorių ir „prastumti“ esą abejotinus suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo ir Visagino atominės elektrinės (VAE) projektus. A. Janukonis taip pat paaiškino, kodėl Vilniuje toks brangus šildymas – esą dėl to kalti politikai, neleidę Vilniaus šilumos tinklų nuomos sutartį su „Dalkia“ pratęsti iki 2030 m., mainais į miesto šilumos sistemos perorientavimą į biokurą.

Siūlo melo detektorių

Kratų „Vilniaus energijoje“ ir „Icor“ įmonėse A. Janukonis nesureikšmina – esą su tuo Lietuvos verslas nuolat susiduria. O apie juodus debesis, besitvenkiančius virš „Vilniaus energijos“ ir „Icor“, jis teigė buvęs įspėtas.

„Dokumentų poėmiai, visokie tokie dalykai yra kasdienis Lietuvos verslo reikalas. Visą laiką kažką ima, visą laiką kažką tikrina, visą laiką kažką žiūri. Ir čia nėra jokių problemų. Ir mes visą laiką linkę bendradarbiauti su šitomis organizacijomis. Tačiau kai ateina aiškus, žinomas nurodymas susidoroti... O mes apie jį žinome, ir mes esame įspėti. Ir seniai esame įspėti apie tai, kad biokuras yra po padidinamuoju stiklu ir bus atakuojamas, nes trukdo daryti kitus reikalus. Tai vat šičia jau kantrybė baigėsi ir ateina laikas pasakyti, padėti ant stalo argumentus“, - FNTT veiksmus prisiminė „Icor“ vadovas.

Paklaustas, kas davė minėtą „nurodymą susidoroti“, pašnekovas pavardžių neminėjo, bet pasiūlė aukščiausiems šalies politikams į šį klausimą atsakyti prijungtiems prie melo detektoriaus.

„Šitą nurodymą davė aukščiausi šiandieninės Lietuvos valstybės pareigūnai. Aš neturiu tokių įrodymų, todėl tiksliai pasakyti nesugebėčiau. Bet galėčiau, esant reikalui, pasiūlyti pakalbėti su kuriais nors rimtais valdžios atstovais. Galima būtų jiems pasiūlyti melo detektoriumi pasitikrinti. Ir nustatyti – jie davė tuos nurodymus ar nedavė“, - siūlė A. Janukonis.

Interesų konfliktas – tik priedangai

A. Janukonis – ne vienintelis „Icor“ akcininkas, tiesiogiai dalyvaujantis „Vilniaus energijos“ valdyme. Jo verslo partneris Linas Samuolis eina „Vilniaus energijos“ prezidento pareigas. Tačiau tame, kad „Icor“ dominuoja „Vilniaus energijos“ viešuosiuose pirkimuose, o įmonės valdyme dalyvauja du šio koncerno akcininkai, interesų konflikto A. Janukonis neįžvelgia.

„Icor“ įmonių grupė, kartu su kompanija „Dalkia“, yra vienareikšmiški lyderiai, jau 7 ar 8 metus, plėtojant, diegiant įvairias technologijas, nukreiptas biokuro naudojimo srityje. Mes pradėjome nuo nulio, kartu su kompanija „Dalkia“. Jie buvo vartotojai, mes buvome inžinerinė kompanija, kuri bandė įdiegti tas technologijas ir tiekti kurą. Mes esame šitoje srityje visiški lyderiai. Ir todėl susilaukėme represijų, - kalbėjo „Icor“ akcininkas. - Ne, nėra (interesų konflikto – DELFI). Galima įvairių argumentų pasitelkti, norint pasiekti savo tikslą. Kaip antai skaidrumas, interesų konfliktai. Visi šitie veda prie vieno paprasto dalyko: „biokurui – ne, liekam prie dujų“. Reikia labai aiškiai atskirti naudojamus argumentus ir retoriką nuo tikslų, kurių link jie veda. (...) Mūsų argumentai yra skaičiai, jų argumentai yra smurtas. Ir šitie žodžiai, kuriuos jūs paminėjote (t.y. interesų konfliktas – DELFI).“

A. Janukonis taip pat įvardijo, kokios biokuro tiekimo sutartys sudomino FNTT. Esą kalba eina apie milijoninės vertės „Icor“ įmonės „Bionovus“ ir „Vilniaus energijos“ sandorį, kuriuo „Bionovus“ tapo pagrindinio biokuro tiekėju 60 MW galingumo „Vilniaus energijos“ katilinei tiekėja. Tikslios sutarties vertės pašnekovas negalėjo įvardinti, tačiau kalba esą eina apie 10-20 mln. litų per metus.

Įtaria „Dalkios“ konkurentus

Kaip ir „Vilniaus energiją“ valdančios kompanijos „Dalkia Eastern Europe“ prezidentas Jeanas Sacreste'as, A. Janukonis viena iš suinteresuotų pusių laiko „Dalkios“ konkurentę, bendrovę „Fortum Heat“, planuojančią žengti į Vilniaus šilumos rinką.

„Dalkia“ lygiai taip pat jaučia ir mato, kas vyksta čia. Ir tikrai mato, kad yra vėlgi valdžios favoritai. Šiuo atveju, valdžios favoritai yra kompanija „Fortum“. Ir viskas bus daroma šitos kompanijos labui“, - aiškino A. Janukonis.

Verslininko žodžiais, „Dalkia“ jaučiasi įskaudinta. „Tokie verslo perėmimo metodai šiaip Europoje nelabai taikomi“, - sakė „Icor“ vadovas.

Paklaustas, ar „Icor“ planuoja teisinius veiksmus valstybės atžvilgiu, jis teigė tuo neabejojantis. „Bet pirmiausiai labai svarbu pateikti faktus. Pateikti aplinkybes, kas už ko slepiasi“, - sakė A. Janukonis.

„Iš kitos pusės, savo šaly tu neturi jokių teisių. Nei gintis, nei pulti“, - pridūrė pašnekovas.

Šiluma brangsta, nes sutarties su „Dalkia“ pratęsimas buvo užblokuotas

Paklaustas, kodėl, nepaisant visų „Vilniaus energijos“ investicijų į biokurą, šildymas sostinėje yra vienas brangiausių Lietuvoje, „Icor“ valdybos pirmininkas nurodė vieną, jo nuomone, didžiausią priežastį – užkirstą kelią šilumos ūkio nuomos sutarties su „Dalkia“ pratęsimui iki 2030 m. Šis sandoris esą būtų leidęs jau dabar daugiau nei pusę sostinei reikalingos šilumos gaminti deginant biokurą.

„Labai geras klausimas. Atsakau. Todėl, kad didžiausias (biokuro – DELFI) katilas – 60 MW – pagamina viso labo 9 proc. Vilniaus šilumos poreikio. O visa likusi gamyba vyksta iš dujų, - šilumos kainą aiškino A. Janukonis. - Ir pereiti Vilniui į biokurą 2010 m. sutrukdė ta pati Vyriausybė, priimdama pačius baisiausius norminius aktus ir diskredituodama projektą Vilniaus miesto tarybos su „Dalkia“. Jau šiandien dienai miestas būtų 60-70 proc. perėjęs į biokurą. Bet tam buvo sutrukdyta dėl tų pačių motyvų, kuriuos išdėsčiau prieš tai. Šitas reikalas buvo sujauktas, sugadintas, naudojant tuos pačius argumentus, kuriuos jūs paminėjote pradžioje. Tai yra skaidrumas, viešumas. Šitie argumentai yra labai geri ir gražūs, labai teisingi. Bet klausimas – kokiam tikslui jie yra naudojami, suprantat? Jie buvo panaudoti visiškai blogam tikslui.“

Jis taip pat teigė manantis, kad veiksmai prieš „Icor“ ir „Vilniaus energiją“ parankūs partijoms, kurioms esą naudingi socialiniai konfliktai. Kaip vieną tokių partijų verslininkas įvardijo valdančiuosius konservatorius.

Biokurui ir dujų terminalui – nepakeliui?

„Reikia išsiaiškinti, išsidėlioti faktus, kurie paaiškina įvykius, išsiveržusius vat tokia forma ir tokiomis priemonėmis. (...) Informacijos yra labai daug, mes ją labai gerai žinome. Stengėmės varžyti save, ją tinkamai interpretuodami. Bet dabar – ne laikas tai daryti. O laikas būtų pakalbėti apie tai. Tuo labiau, kad birželio 7 d. bus priiminėjami galutiniai sprendimai Seime (dėl SGD terminalo ir VAE – DELFI), kurie turės negrįžtamų, tame tarpe – ir neigiamų pasekmių Lietuvai“, - sakė A. Janukonis.

Jis teigė visus energetinius projektus, kurie šiuo metu svarstomi Seime, vertinantis kaip vientisą reiškinį, nukreiptą prieš vietinio kuro naudojimą energetikoje.

„Neišskirčiau nei SGD terminalo, nei VAE, nei atsijungimo nuo egzistuojančios elektros tiekimo sistemos ir persijungimo pilnai prie europinės. Visi šie trys projektai yra labai, labai smarkiai kvestionuotini. Iš dalies dėl to jie privalo pulti arba naikinti kitus projektus, nes jie yra nepajėgūs išgyventi, nesunaikinus tokių projektų, kaip biomasės arba biokuro naudojimas šilumos sektoriuje“, - tęsė „Icor“ vadovas.

Anot jo, valdantieji siekia sužlugdyti biokuro sektorių, nes įdiegus biokurą šilumos ūkyje, SGD terminalas esą tiesiog neturėtų pakankamai klientų.

„Jeigu šita kryptis (biokuras – DELFI) yra patvirtinama kaip pagrindinė centrinio šilumos tiekimo sistemoje, tai SGD terminalas tampa visiškai nereikalingas ir beprasmis. Todėl žmonės, kurie nori šitą projektą įgyvendinti, turi palikti šilumos tiekimą kaip dujų vartotoją. Nes kitaip paaiškinti šitos valstybinės investicijos niekada nepavyks. O už tai reikės kažkada tai atsakyti, o visiems vartotojams reikės už tai mokėti“, - aiškino verslininkas.

Pasak pašnekovo, dujos šilumos sektoriuje valdantiesiems dar didesne būtinybe tapo po to, kai koncernas „Achema“ – didžiausias dujų vartotojas šalyje – su „Gazprom“ sudarė individualią dujų tiekimo sutartį, išbraukdamas save iš potencialių SGD terminalo klientų sąrašo.

„Icor“ vadovas taip pat skeptiškai vertino derybas su Kataru ir kitomis dujomis prekiaujančiomis valstybėmis dėl dujų tiekimo per SGD terminalą – esą jis vis vien pumpuos tik rusiškas dujas.

„Vieni žmonės nori palikti šitą vartojimo sritį dujų srityje, argumentuodami tuo, kad dujos bus ne rusų o kažkieno tai. Nors jos tikrai bus rusų, ir tikrai iš Peterburgo terminalo. Tikrai ne iš Kataro – per Sueco kanalą, per Viduržemio jūrą, per Gibraltarą, per Lamanšą, per Šiaurės jūrą ir t.t. To nebūna energetikoje niekada. Kaip ir į Pietų Europą netiekiamos dujos iš Amerikos. Visur yra logika, visur yra prasmė, ir visur žmonės moka skaičiuoti“, - dėstė A. Janukonis.

„Ir biokuras, ir SGD terminalas čia neišsitenka. Todėl biokuras bus atakuojamas, jam bus statomos kliūtys. Ir jisai bus griaunamas įvairiais būdais. Tame tarpe – ir represijomis. Nes kai neturi argumentų, cituojant Vladimirą Vladimirovičių Putiną, tada prasideda smurtas“, - pridūrė pašnekovas.

FNTT tyrime „Icor“ vadovas teigė dar nebuvęs apklaustas, kaltinimai jam taip pat nepateikti.

DELFI primena, kad „Vilniaus energijos“ ir „Icor“ patalpas FNTT pareigūnai krėtė ketvirtadienį. Iš viso iškrėstuos aštuonios įmonės, tarp jų – „Icor“ biuras, šiam koncernui priklausanti biokuro rinkos lyderė „Bionovus“ bei „Icor“ taip pat valdomos bendrovės „Axis Industries“, „Axis Technologies“ ir „Axis Power“. Prokurorai neatmeta, kad tyrimo eigoje bus vertinama ir šilumos ūkio nuomos sutartis, pagal kurią sostinės šilumos tinklai patikėti „Dalkiai“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (379)