Kratų atlikimą „Bionovus“ patalpose DELFI patvirtino „Vilniaus energijos“ ir „Icor“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas.

„Taip. Kaip ir buvo sakyta, buvo kratos visose su biomase susijusiose įmonėse“, - sakė N. Mikalajūnas.

Centrinio viešųjų pirkimų portalo (CVPP) duomenimis, „Bionovus“ ir „Vilniaus energija“ nuo 2008 m. rugsėjo (tiek siekia CVPP duomenys) sudarė keturias sutartis už kiek daugiau nei 3,66 mln. Lt.

Daugiau nei pusę šios sumos – beveik 2 mln. Lt – sudaro viena, pernai rugpjūtį sudaryta sutartis. Trejiems metams sudarytos sutarties pagrindu, „Bionovus“ tapo ne tik biokuro tiekėja, bet ir jo deginimo metu atsirandančių atliekų tvarkytoja. CVPP duomenimis, „Icor“ kompanija buvo vienintelė pirkimo dalyvė.

Informacijos apie biokuro tiekimo sutartis tarp „Bionovus“ ir „Vilniaus energijos“ ar kitų šilumos tiekimo bendrovių CVPP nėra.

Kita „Icor“ kompanija, „Axis Industries“, CVPP duomenimis, vykdė didžiulius statybos darbus „Vilniaus energijos“ katilinėse, tarp užsakymų – ir milijoninės sutartys biokuro katilų įrengimui.

„Dujotekana“: mūsų patalpų FNTT nekrėtė

Po ketvirtadienį „Vilniaus energijoje“ atliktų kratų, bendrovė „Dujotekana“, viena pagrindinių „Vilniaus energijos“ kuro tiekėjų, teigia nesanti susijusi su šiuo tyrimu. „Dujotekanos“ prezidentas Vladimiras Orechovas DELFI teigė, esą FNTT pareigūnai „Vilniaus energiją“ krėtė ne dėl dujų, o dėl alternatyvaus kuro pirkimo sandorių.

„Mes čia ne prie ko. Čia, man atrodo, eina kalba apie alternatyvų kurą. (...) Nebuvo jokios FNTT. Mūsų duomenis, man atrodo, FNTT žino geriau negu mes“, - ironizavo V. Orechovas.

Verslininkas tikino, esą jo vadovaujama bendrovė neturi jokių galimybių piktnaudžiauti dujų kainomis.

„Mūsų kainą patvirtina Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija. Mes negalime tiekti nei brangiau, nei pigiau. Pas mus fiksuota kaina, fiksuotas antkainis. Ir mes su tuo fiksuotu antkainiu tiekiame dujas visiems. Kaina maždaug vienoda visur“, - aiškino „Dujotekanos“ prezidentas.

DELFI primena, kad ikiteisminis tyrimas atliekamas įtariant, kad „Vilniaus energija“ dirbtinai didino šilumos kainas. Tyrimas vykdomas dėl galimo sukčiavimo ir piktnaudžiavimo. Tuo tarpu Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) prašo policijos atvesdinti „Vilniaus energijos“ komercijos direktorių Rimantą Germaną ir dar 17 buvusių bei esamų „Vilniaus energijos“ darbuotojų – jie esą piktybiškai neprisistato į VPT, kur jiems turi būti surašyti pažeidimų protokolai už nusižengimus vykdant viešųjų pirkimų procedūras.

VPT šių metų pradžioje į prokurorus kreipėsi dėl galimai neteisėtų „Vilniaus energijos“ veiksmų viešuosiuose pirkimuose. Kol kas neaišku, ar FNTT kratos susijusios ir su šiuo VPT skundu.

VPT šių metų pradžioje kreipėsi į Generalinę prokuratūrą su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą dėl dviejų analogiškų šilumininkų viešųjų pirkimų, po kurių sudarytas sutartis prašoma nutraukti. Abiem atvejais kalba eina apie elektroninių karšto vandens skaitiklių įrengimo ir jų duomenų surinkimo paslaugas. Tiek „Vilniaus energija“, tiek „Litesko“ šias paslaugas nutarė pirkti iš koncerno „Icor“ kompanijos „Axis Industries“: „Vilniaus energija“ su šia įmone sudarė sutartį už 172,45 mln. Lt, „Litesko“ - už 69,01 mln. Lt.

DELFI žiniomis, VPT kreipimasis kartu su visa VPT pateikta informacija iš Generalinės prokuratūros perduotas FNTT pareigūnams.

Kaip jau skelbėme, tiek „Vilniaus energijos“, tiek „Litesko“ viešuosiuose pirkimuose dominuoja „Icor“ įmonės.

CVPP duomenimis, nuo 2008 m. rugsėjo iki dabar „Vilniaus energija“ sudarė viešųjų pirkimų sutarčių už 467,75 mln. Lt. Iš šios sumos, net 366,6 mln. Lt (78 proc. visos sutarčių vertės) teko „Icor“ kompanijoms – „Axis Industries“, „Axis power“, „City Service“ ir „Bionovus“.

„Litesko“, CVPP duomenimis, nuo 2008 m. rugsėjo sudarė viešųjų pirkimų sutarčių už 249,28 mln. Lt. „Icor“ kompanijoms „Axis Industries“, „Axis technologies“ ir „Axis Power“ tekusių sutarčių vertė – 229,83 mln. Lt (92,2 proc. visos sumos).

Šių metų pradžioje, kai VPT apskundė šilumininkus prokurorams, „Vilniaus energija“ tai vadino viešųjų ryšių akcija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)