„Vilniaus energijos“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas DELFI patvirtino, kad įmonės patalpose kratas atliko FNTT pareigūnai. Nuo detalesnių komentarų jis susilaikė.

FNTT atstovė spaudai Rūta Andriuškaitė DELFI neneigė, kad kratos buvo atliktos, tačiau dėl detalesnės informacijos patarė kreiptis į prokurorus.

Už tokius pažeidimus „Vilniaus energijai“ gresia šilumos tiekimo licencijos atėmimas.

Kratos gali būti susijusios su biokuro pirkimo iš "Bionovus" sandoriais

"Vilniaus energija" savo katilinėse degina daugiausia dujas, kurias perka iš "Dujotekanos", taip pat biokurą, kurį deginant Vilniuje pagaminama apie 9 proc. visos šilumos energijos. Biokuras perkamas iš koncerno "Icor" valdomos įmonės "Bionovus".

Šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė šių metų pradžioje yra sakiusi, kad "Bionovus" kuria monopolį biokuro žaliavos tiekimo sektoriuje.

"Šilumos ūkis yra vienas didžiausių monopolistų. Taip pat matome, kad formuojasi monopolis ir biokuro rinkoje - tai " Bionovus" (...). Yra svarbu, kad konkurencija ir anonimiškumas įvairių tiekėjų užtikrintų visiems žmonėms mažesnes kainas", - tuomet sakė prezidentė.

"Icor" yra netiesiogiai susijusi su "Vilniaus energija" - "Icor" akcininkai yra ir "Vilniaus energijos" bei "Dalkia Lietuvos" vadovai.

Kainų komisijos duomenimis, gegužę Vilniaus gyventojai už šilumos kilovatvalandę moka 30,43 cento (su PVM). Be Vilniaus, dar 16-os šalies miestų gyventojų už šilumą moka daugiau kaip 30 centų.

Kratos – dėl kuro pirkimų

Kaip DELFI teigė Generalinės prokuratūros Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Rūta Dirsienė, kratos atliktos gavus informacijos, jog „Vilniaus energija“ galėjo dirbtinai didinti šilumos tarifą. Tam prielaidas galimai sudarė kuro pirkimo sandoriai išpūstomis kainomis.

„Šiandien atliekamos kratos UAB „Vilniaus energija“ ir kitose su šios bendrovės veikla susijusiose įmonėse. Kratos atliekamos tikrinant ikiteisminio tyrimo duomenis, ar UAB „Vilniaus energija“ tiekiamos šilumos kaina nebuvo dirbtinai didinama įsigyjant kurą, naudojamą šilumos gamybai. Ikiteisminis tyrimą dėl UAB „Vilniaus energija“ valdyme dalyvavusių asmenų galimo sukčiavimo (BK 182 str. 2 d.) ir piktnaudžiavimo (BK 228 str. 2 d.) organizuoja Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorai, atlieka FNTT“, - sakė R. Dirsienė.

Gresia licencijos atėmimas

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) pirmininkės pavaduotojas Danas Janulionis DELFI teigė, kad jeigu „Vilniaus energijai“ mesti įtarimai pasitvirtins, iš jos bus atimta šilumos tiekėjo licencija. Tokiu atveju, prancūzų koncerno „Dalkia“ valdoma „Vilniaus energija“ neteks teisės tiekti šilumą Vilniaus gyventojams.

„Rimti kaltinimai. Iš tikrųjų, tai grėstų licencijos atėmimu. (...) Jeigu pažeidimai yra šiurkštūs, tuomet inicijuojama licencijos atėmimo procedūra. Bet per tą laiką yra ieškoma šilumos tiekėjo, kuris laikinai galėtų atlikti operatoriaus funkcijas“, - aiškino D. Janulionis.

Pasak jo, tokiu atveju šilumos tiekimo funkcija veikiausiai pereitų Vilniaus savivaldybės bendrovei „Vilniaus šilumos tinklai“. Taigi sostinei likti be šildymo negrese.

„Praktikoje būtų labai panaši situacija, kaip Ukmergėje. „Miesto energijai“ sustabdžius licenciją, jos funkcijas perėmė Ukmergės šilumos tinklai. Panaši situacija ir būtų. Reiktų turbūt komentuoti taip, kad šilumos tiekimo veiklą turėtų užtikrinti savivaldybės, ir savivaldybės turėtų parinkti operatorių, kuris galėtų atlikti atitinkamas pareigas“, - pridūrė vienas VKEKK vadovų.

Prašo policijos pagalbos atvesdinant R.Germaną ir dar 17 asmenų

VPT veiksmai dėl „Vilniaus energijos“ viešųjų pirkimų kreipimusi į teisėsaugą nesibaigė. DELFI turimais duomenimis, VPT kreipėsi į Vilniaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą su prašymu atvesdinti R. Germaną ir dar 17 buvusių bei esamų „Vilniaus energijos“ darbuotojų.

Be „Vilniaus energijos“ komercijos direktoriaus, VPT prašo atvesdinti Vytautą Švogždį, Mantvyvą Veršulį, Vaidą Bernotą, Vytautą Brazaitį Marijaną Burinskį, Eglę Gimbutaitę-Eidukevičienę, Darių Ivanauską, Tadą Janušauską, Saulių Jezepčiką, Kęstutį Tubį, Lianą Liotaitę, Renatą Mikšytę, Gintarą Petručionį, Romualdą Pocių, Joną Beganską, Jūratę Lešinskienę ir Justiną Gliebutę.

Visi šie asmenys, VPT teigimu, vienaip ar kitaip dalyvavo, VPT nuomone, pažeidžiant įstatymus vykusiuose viešuosiuose pirkimuose. Jiems VPT nori surašyti administracinius teisės pažeidimo protokolus, tačiau savo jėgomis su buvusias ir esamais „Vilniaus energijos“ darbuotojais susitikti nepajėgia.

VPT rašte sostinės policijai nurodoma, kad kai kurie asmenys, įskaitant R. Germaną, vietoj savęs į VPT atsiuntė advokatą Jovitą Elzbergą. Jis – buvęs Vilniaus savivaldybės teisininkas.

„Vilniaus energijos“ darbuotojai, anot VPT, taip pat neatvyko ir gavę pakartotinius kvietimus pristatyti viešųjų pirkimų prievaizdams.

Anot dokumento, VPT kantrybė išseko po gegužės 8 d. įvykusio incidento. VPT esą buvo informuota, kad jos specialistai gali atvykti į „Vilniaus energiją“ ir pažeidimų protokolus surašyti bendrovės patalpose. Bet atvykę VPT specialistai su nė vienu iš 18 asmenų susitikti negalėjo.

„Bendrovės atstovas, kuris save įvardino Danieliumi Žepnicku, nurodė administracinių teisės pažeidimų protokolams surašyti skirtas patalpas, tačiau į tas patalpas neatvyko nei vienas iš bendrovės darbuotojų, kuriems turėjo būti surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai. Pažymėtina, kad D. Žepnickas negalėjo paaiškinti, kur yra bendrovės darbuotojai, kuriems turi būti surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai“, - teigiama VPT kreipimesi į policiją.

Asmenims nedalyvaujant, VPT pažeidimų protokolų surašyti negali. Taigi kreiptasi į policiją su prašymu atvesdinti R. Germaną ir dar 17 asmenų į VPT patalpas.

Prašymų atvesdinti R. Germaną ir kitus asmenis „Vilniaus energija“ nekomentuoja.

Skundė ir dėl viešųjų pirkimų

VPT šių metų pradžioje į prokurorus kreipėsi dėl galimai neteisėtų „Vilniaus energijos“ veiksmų viešuosiuose pirkimuose. Kol kas neaišku, ar FNTT kratos susijusios ir su šiuo VPT skundu.

VPT šių metų pradžioje kreipėsi į Generalinę prokuratūrą su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą dėl dviejų analogiškų šilumininkų viešųjų pirkimų, po kurių sudarytas sutartis prašoma nutraukti. Abiem atvejais kalba eina apie elektroninių karšto vandens skaitiklių įrengimo ir jų duomenų surinkimo paslaugas. Tiek „Vilniaus energija“, tiek „Litesko“ šias paslaugas nutarė pirkti iš koncerno „Icor“ (ankstesnis pavadinimas – „Rubicon Group“) kompanijos „Axis Industries“: „Vilniaus energija“ su šia įmone sudarė sutartį už 172,45 mln. Lt, „Litesko“ - už 69,01 mln. Lt.

DELFI žiniomis, VPT kreipimasis kartu su visa VPT pateikta informacija iš Generalinės prokuratūros perduotas FNTT pareigūnams.

Kaip jau skelbėme, tiek „Vilniaus energijos“, tiek „Litesko“ viešuosiuose pirkimuose dominuoja „Icor“ įmonės.

Centrinio viešųjų pirkimų portalo (CVPP) duomenimis, nuo 2008 m. rugsėjo iki dabar „Vilniaus energija“ sudarė viešųjų pirkimų sutarčių už 467,75 mln. Lt. Iš šios sumos, net 366,6 mln. Lt (78 proc. visos sutarčių vertės) teko „Icor“ kompanijoms – „Axis Industries“, „Axis power“, „City Service“ ir „Bionovus“.

„Litesko“, CVPP duomenimis, nuo 2008 m. rugsėjo sudarė viešųjų pirkimų sutarčių už 249,28 mln. Lt. „Icor“ kompanijoms „Axis Industries“, „Axis technologies“ ir „Axis Power“ tekusių sutarčių vertė – 229,83 mln. Lt (92,2 proc. visos sumos).

Šių metų pradžioje, kai VPT apskundė šilumininkus prokurorams, „Vilniaus energija“ tai vadino viešųjų ryšių akcija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (286)