Korporacija paskelbė tarptautinį konkursą, skirtą įsigyti importuotų suskystintų gamtinių dujų (SGD), kurias galėtų pirkti nuo gruodžio 1 d.

Planuojama 16 SGD laivų reisų, o kiekvieno jų metu būtų atgabenta 130 tūkst. kubinių metrų SGD. Laivai būtų švartuojami Kipro uoste, kur dujos būtų pakrautos į laivą, kurį IEC išsinuomotų iš JAV bendrovės "Excelerate Energy".

Laivas būtų iškrautas naujame plūdure, esančiame maždaug už 10 km nuo kranto prie Haderos. Šis 130 mln. JAV dolerių vertės plūduras dabar statomas.

Projektą prižiūri vyriausybei priklausanti Izraelio gamtinių dujų asociacija.

Konkurso laimėtojas įsipareigos penkis mėnesius kas mėnesį iškrauti po du SGD laivus. IEC turėtų galimybę praplėsti SGD sutartį iki dar šešių dujų laivų 2013-aisiais.

Manoma, kad konkurse dalyvaus didžiausios pasaulyje SGD tiekėjos, įskaitant tokias energetikos milžines kaip BP, "Chevron", "Gazprom" ir Ispanijos "Repsol".

Kadangi SDG kainuos žymiai brangiau nei gamtinės dujos, išgaunamos Izraelyje ar Egipte, dalį kainos skirtumo padengs vyriausybė.

Kaip skelbta, savaitgalį Egiptas sustabdė dujų tiekimą Izraeliui ir nutraukė ilgalaikį kontraktą dėl tolesnio dujų tiekimo.

Pasak Egipto naftos korporacijos vadovybės, Izraelis jau kelis mėnesius nemokėjo už dujas, dėl to sutartis ir buvo nutraukta. Izraelis, smarkiai priklausantis nuo dujų iš Egipto tiekimo, paneigė kaltinimus dėl sąskaitų neapmokėjimo, pastebėdamas, kad Kairo sprendimas griauna draugiškus santykius tarp dviejų šalių.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)