"Mes turėtume artimiausiu metu gauti iš Europos Komisijos išvadą dėl mūsų projekto. Kiek aš žinau, ji yra pozityvi. Konkreti parama yra ta, kad pozityvi išvada atveria kelią "Euratom" ir Europos investicijų banko paskoloms, kurios yra žymiai pigesnės, lyginant su komerciniais bankais", - antradienį susitikime su opozicijai priklausančiais "tvarkiečiais" sakė A.Sekmokas.

Pasak A.Kubiliaus, skolinimosi kaina priklausys ir nuo Lietuvos reitingo.

"Kuo mes tvarkingiau dirbsime su savo šalies finansais, tuo mums 2015 metais ir vėliau gali pasisekti pigiau skolintis. Pagal dabartinę situaciją būtų tokia padėtis, kad estai skolintųsi pigiau negu mes, o mes - galbūt pigiau negu latviai. O 2015 metais mes visi galime būti pakankamai geroje situacijoje", - kalbėjo premjeras.

A.Sekmokas: VAE projektas galėtų sudominti dideles ES energetikos bendroves

Naujos Visagino atominės elektrinės (VAE) projektas galėtų sudominti didžiąsias Europos Sąjungos energetikos bendroves, tikisi energetikos ministras Arvydas Sekmokas. Pasak jo, derybos su latviais ir estais vyksta "dėl kiekvienos akcijos".

"Mums visiškai yra patrauklu ir įdomu kiti dalyviai. Jeigu lenkai dalyvautų, kodėl gi ne? Aišku, tomis pačiomis sąlygomis. Tikėtina, kad interesą gali rodyti didžios Europos Sąjungos energetinės bendrovės. Tai mums labai svarbu, kad mes turėtume laisvės laipsnių pritraukti kitus dalyvius - manevruoti akcijomis", - antradienį susitikime su opozicijai priklausančiais "tvarkiečiais" sakė A.Sekmokas.

Anot jo, derybos su estais ir latviais toliau vyksta, bet jos nėra paprastos ir lengvos, "kiekviena šalis nori kuo daugiausia naudos sau".

"Turėdami daugiau šalių suinteresuotų dalyvauti, mes sukurtume tam tikrą konkurenciją ir turėtume palankesnes sąlygas. Ten nėra labai dideli skirtumai, bet ir nedidelis skirtumas išsiverčia į milijonus", - kalbėjo energetikos ministras.

Lietuva turėtų valdyti 34 proc. būsimos naujos elektrinės valdymo įmonės akcijų, kitų akcininkų dalis kol kas yra derybų objektas. Latvijos bendrovė "Latvenergo" paskelbė norinti ne mažiau kaip 20 proc. akcijų, į tokią pat dalį pretenduoja ir "Eesti energia", nors oficialiai ši informacija nėra patvirtinta. Dalis VAE akcijų turėtų priklausyti ir strateginiam investuotojui - Japonijos koncernui "Hitachi".

Naujos atominės elektrinės statybai reikėtų skolintis 50-70 proc. visų numatomų lėšų - iš maždaug 17 mlrd. litų bendros sumos Lietuvai tektų beveik 6 mlrd. litų, iš jų apie 3-4 mlrd. litų skolintųsi Visagino atominė elektrinė, kuri valdytų apie 34 proc. būsimos valdymo įmonės akcijų.

Visagino atominė elektrinės strateginis investuojas yra " Hitachi Ltd." kartu su " Hitachi–GE Nuclear Services", kurioje pagrindinis akcininkas yra koncernas " Hitachi", valdantis 80 proc. kapitalo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją