"Viešoje erdvėje jau yra tokių pasiūlymų, kurie gali būti svarstomi - kad galėtų dalyvauti ir privatūs asmenys, prisidėdami prie įmonės (Visagino atominės elektrinės - BNS) finansinių išteklių telkimo ir tuo būdu paverčiant bent jau dalį akcijų prieinamų platesniems visuomenės sluoksniams. Tie dalykai galės ir turės būti svarstomi", - ketvirtadienį Seime per Vyriausybės valandą sakė premjeras, paklaustas apie būsimus Lietuvos įsipareigojimus, statant elektrinę.

Paprašytas patikslinti, kas galėtų būti investuotojai - įmonės ar ir gyventojai, premjeras BNS atsisakė išsamiau komentuoti: "Negaliu komentuoti. Komentuosiu tada, kai bus visas verslo planas. Skaičių dar nėra. Viskas bus su verslo planu", - pareiškė premjeras.

"Verslo planas bus artimiausiu metu - kitą savaitę. Aš taip planuoju. Mes planuojam kitą savaitę, tikiuosi, kad tą padarysime", - BNS pridūrė jis.

Premjeras parlamentarams dar kartą patvirtino, kad 50-70 proc. elektrinės statybai reikiamų lėšų ketinama skolintis. Pasak jo, galutinė Lietuvos ketinamos imti paskolos suma priklausys nuo derybų.

"Gali būti ir didesnė dalis. Lygiai taip pat gali dalyvauti ir Europos kai kurios finansinės institucijos - tie dalykai yra tolesnių derybų reikalas", - kalbėjo premjeras.

A.Kubiliaus teigimu, apie 30 proc. lėšų statybai "turės sutelkti pati įmonė" (Visagino atominė elektrinė - BNS). "Ta dalis gali būti sutelkiama, panaudojant statybų metu įmonėje sukaupiamus dividendus".

Lietuva, jau parafavusi Koncesijos sutartį su Japonijos koncernu "Hitachi", toliau derasi su Latvijos ir Estijos energetikos bendrovėmis, kurios, skelbiama, galėtų valdyti po 20 proc. būsimos AE akcijų. Tačiau kol kas neaišku, kokią dalį norėtų valdyti "Hitachi" ir ar į projektą sugrįš Lenkija. Neoficialiai užsimenama, kad visi projekto dalyviai gali nesukaupti 100 proc. akcijų.

Skaičiuojama, kad nauja atominė elektrinė kainuos iki 17 mlrd. litų - iš jų apie 9-12 mlrd. litų ketinama skolintis, o likusias lėšas - daugiau nei 5 mlrd. litų - investuotų būsimos bendros įmonės akcininkai - "Hitachi", Visagino atominė elektrinė, "Latvenergo", "Eesti energia", galbūt ir kiti investuotojai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)