Parlamentarai trečiadienį išsiuntė tokį paklausimą finansų ministrei Ingridai Šimonytei.

„Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija Seime prašo atsakyti dėl viešoje erdvėje esamos žinios, kurią patvirtina ir frakcijos narių turima informacija, jog dar neapsisprendus dėl Visagino atominės elektrinės statybos, Lietuva jau yra finansiškai įsipareigojusi galimiems investuotojams", - rašoma frakcijos seniūnės Irenos Šiaulienės rašte ministrei.

Pasak jos, socialdemokratų frakcijos nariai neturi galimybės susipažinti su jau Vyriausybės pasirašytais dokumentais.

Finansų ministrė balandžio viduryje Seime yra pareiškusi, kad jeigu iki 2015 metų kovo pabaigos būtų nuspręsta Lietuvoje nebestatyti naujos atominės elektrinės, kompensacija strateginei partnerei - Japonijos kompanijai "Hitachi" ir galimiems kitiems projekto partneriams nebūtų milijardinė.

"Pagal tą informaciją, kuri žinoma, nes asmeniškai sutarties nesu skaičiusi, pirminiuose etapuose iki apsisprendimo galutinai investuoti, statyti atominę elektrinę, finansinės rizikos, kurios gali kilti potencialiai Lietuvos Vyriausybei, nėra nei milijardas, nei arti to", - tuomet sakė I.Šimonytė parlamentarams.

Kovo pabaigoje Vyriausybė ir "Hitachi" parafavo koncesijos sutarties projektą. Balandį jis turi būti pateiktas Vyriausybei, o vėliau - ir Seimui. Jei pastarasis pritars, sutartį planuojama pasirašyti iki birželio 28 dienos.

Pasirašius koncesijos sutartį, toliau būtų atliekami projektavimo darbai, kurie truktų apie 30 mėnesių ir kainuotų apie 283 mln. eurų (apie 980 mln. litų). Vėliau būtų skelbiamas naujos AE statybos rangovo konkursas ir tik pasirašius sutartį su juo bei projekto šalims sutarus dėl finansinių įsipareigojimų, būtų pasirašomas galutinis investuotojų įsipareigojimas (angl. Final Investment Decision, FID) - numatoma, kad jis būtų pasirašytas ne vėliau kaip 2015 metų kovo 31 dieną.

Iki šios datos procesas gali būti nutrauktas, jei kuri nors pagrindinių šalių atsisakytų jame dalyvauti ar atsitiktų kiti nenumatyti atvejai. Jei projekto būtų atsisakyta, Lietuva iš „ Hitachi“ ir kitų projekto partnerių turėtų išpirkti jų investicijas.

Skaičiuojama, kad nauja atominė elektrinė kainuos iki 5 mlrd. eurų (17,3 mlrd. litų) - 50-70 proc. šios sumos, arba 9-12 mlrd. litų ketinama skolintis, o likusias lėšas - daugiau nei 5 mlrd. litų - investuotų būsimos bendros įmonės akcininkai - "Hitachi", Visagino atominė elektrinė, "Latvenergo", "Eesti energia", galbūt ir kiti investuotojai.

Lietuva turėtų valdyti 34 proc. būsimos naujos elektrinės valdymo įmonės akcijų, kitų akcininkų dalis kol kas yra derybų objektas.

Seimas yra priėmęs svarstyti opozicinių frakcijų siūlymą kartu su Seimo rinkimais spalį rengti patariamąjį referendumą dėl atominės jėgainės statybos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją