Tai paskelbta po susitikimo Maskvoje, kur tarėsi naujasis Bulgarijos ekonomikos ir energetikos ministras Delianas Dobrevas ir Rusijos dujų koncerno "Gazprom" vadovas Aleksejus Mileris.

Susitikime "Gazprom" siekė paspartinti vamzdyno, tieksiančio dujas per Juodąją jūrą į Bulgariją, statybas. Per Bulgariją jos būtų tiekiamos toliau į Europą, Rusijai apeinant Ukrainą.

Tuo tarpu D. Dobrevui pavyko išsiderėti, kad Bulgarija už rusiškas dujas mokėtų 11 proc. mažiau nei įprastai. Toks tarifas Bulgarijai galios devynis mėnesius nuo balandžio 1 dienos.

Bulgarija energetiškai yra visiškai priklausoma nuo Rusijos. 89 proc. benzino, 100 proc. gamtinių dujų ir visas branduolinis kuras, skirtas Bulgarijos Kozlodujaus atominės elektrinės dviem veikiantiems reaktoriams, atkeliauja iš Rusijos.

Paprašytas pakomentuoti, kaip Sofijai pavyko išsiderėti mažesnę kainą už dujas, Bulgarijos ministras pirmininkas Boiko Borisovas tvirtino, kad tokį sandėrį nulėmė šalių "nuoširdūs ir atviri santykiai" ir Bulgarijos "visiška parama" "Pietinio srauto" dujotiekiui.

Kritikai sako, kad Bulgarija tokiu sandėriu padėjo Rusijai, kad jai nereikėtų žaisti pagal Europos Sąjungos (ES) taisykles. Rusijai buvo svarbu susitarimą dėl "Pietinio srauto" pasirašyti iki 2013 metų kovo 3 dienos, kai turi įsigalioti Rusijai itin aktualus ES Trečiasis energetikos paketas.

ES naujienų svetainė "euractive.com" teigia, kad dabar Rusija turi teisę neprileisti prie "Pietinio srauto" dujotiekio kitų operatorių.

Bulgarijos premjeras sako, kad jei Vokietija buvo atvira "Šiaurinio srauto" dujotiekio projektui, kuris yra palankus koncernui "Gazprom", vadinasi, Bulgarija gali pasielgti lygiai taip pat.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją