Dėl šio klausimo komisija kreipėsi į UNESCO Pasaulio paveldo centrą bei Baltarusijos nacionalinę UNESCO komisiją, teigiama antradienį išplatintame pranešime spaudai.

Komisija prašo imtis "visų reikalingų veiksmų, kad būtų garantuotas Lietuvos Respublikos sostinės Vilniaus ekologinis ir kultūros paveldo saugumas bei kad Lietuvos įgaliotoms institucijoms ir visuomenei būtų teikiama objektyvi informacija apie atominės elektrinės keliamas grėsmes ir rizikos mažinimo priemones".

"Lietuvos visuomenė iki šiol neturi pakankamai informacijos apie planuojamos jėgainės poveikį aplinkai, daugiau kaip 1 mln. gyventojų gyvenimo sąlygoms, per Vilnių tekančios Neries upės ekosistemai bei hidrologiniam ir terminiam režimui. Taip pat nežinoma, kokios priemonės yra numatytos saugoti panaudotą branduolinį kurą, kokios būtų Vilniaus gyventojų evakuacijos sąlygos, jeigu įvyktų branduolinė avarija", - teigia Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija.

Komisija perspėja, kad "Lietuvos visuomenė ir abiejų šalių kultūros raida neturi tapti vienašališkų Baltarusijos Respublikos veiksmų, kurie gali turėti katastrofiškų padarinių kultūriniams kaimyninių šalių santykiams, įkaitėmis".

"Tokie veiksmai nulemtų didelės Lietuvos teritorijos ir jos gyventojų dalies ateitį, taip pat keltų potencialų pavojų išskirtinę visuotinę vertę turinčiam Vilniaus istoriniam centrui", - teigiama pranešime spaudai.

Lietuva ne kartą yra išsakiusi nerimą, kad netoli Lietuvos sienos Karaliaučiaus krašte ir Baltarusijoje planuojamos statyti atominės elektrinės gali neatitikti saugumo standartų. Kartu su kitomis Baltijos šalimis Lietuva taip pat planuoja statyti naują atominę elektrinę Visagine.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją