"Akcininkai turės pasirašyti akcininkų sutartį, kuri dabar yra rengiama ir kuri bus dar vienas svarbus dokumentas šalia koncesijos sutarties. Akcininkų sutartyje bus numatyta, kokia dalimi ir kokie akcininkai dalyvauja, kiek akcijų turi Lietuva, kiek turi strateginis investuotojas, kiek turi latviai ir estai, o gal ir kaimynai lenkai. Pagal tokią akcininkų sudėtį įsteigta projekto vystymo bendrovė toliau ir finansuos svarbiausius darbus iki galutinio sprendimo investuoti", - pirmadienį, lankydamasis bendrovėje "Lietuvos energija" Elektrėnuose, žurnalistams sakė Andrius Kubilius.

Premjeras sakė, kad dėl akcininkų sutarties šiuo metu vyksta derybos, kurias planuojama užbaigti "kuo greičiau".

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas pirmadienį pareiškė, kad pasirašius koncesijos sutartį dėl naujos AE, būtų atliekami projektavimo darbai. Pirmasis truktų apie 12 mėnesių ir kainuotų, anot jo, 83 mln. eurų, antrasis - 200 mln. eurų kainuosiantis etapas truktų apie 18 mėnesių.

Projektavimo darbai apimtų projekto techninį parengimą, aikštelės paruošimą.

Anot A.Kubiliaus siekiama, kad 2020-2022 metais pastačius naują AE, jos gaminama elektra kainuotų 18-22 centus už kilovatvalandę, iki 2028 metų - 12-15 centų, o nuo 2038 metų – 7-10 centų.

"Visagino atominėje elektrinėje nuo 2020 metų iki 2028 metų siekiame, kad būtų mokama kartu su pinigų aptarnavimu, įskaitant ir gamybos savikainą ir pinigų aptarnavimą, nuo 18 iki 21-22 centų, nuo 2028 metų iki 2038 metų - nuo 12 iki 15 centų, o nuo 2038 metų lieka tik pati gamybos savikaina, tai, ką mes jau seniai minėjome, - 7-10 centų už kilovatvalandę", - sakė A.Kubilius.

Tokias būsimas naujos AE elektros kainas premjeras palygino su Elektrėnuose baigiamu statyti ir bandomu naujuoju 455 MW galios kombinuoto ciklo bloku.

Pasak "Lietuvos energijos" vadovo Daliaus Misiūno, įvertinant šios dienos dujų kainą, naujojo bloko gaminamos elektros savikaina būtų apie 30 centų už kilovatvalandę, neįskaitant paskolų kaštų. Kiek 1,22 mlrd. litų vertės bloko gaminama elektra kainuotų su paskolų kaštais, jis nepasakė.

"Savikaina yra trečdaliu mažesnė negu gamybos senesniais blokais", - sakė D.Misiūnas.

Antradienį Lietuvos energijos atstovė Jūratė Kavaliauskaitė atsiuntė patikslinimą, kuriame teigiama, kad Kombinuoto ciklo blokas į tinklą buvo įjungtas pirmadienį 14.55 val., toliau vyksta bloko bandymai.

Pasak įmonės atstovės, kol kas neįvardijamus nuostolius dėl gedimo padengs "Iberdrola".

Planuojama, kad blokas pradės veikti šių metų rudenį, jis pakeis prieš 40-50 metų statytus Lietuvos elektrinės 3 ir 4 blokus ir naudos apie 30 proc. mažiau dujų.

Blokas kainuos apie 353,6 mln. eurų (1,221 mlrd. litų), jo statybą finansuoja ERPB, pati įmonė ir bankų konsorciumas, kuriame yra "Swedbank", SEB bankas, "DnB Nord", "Nordea Bank Lietuva" ir "Danske" bankas - jie paskolino 81,4 mln. eurų (apie 281 mln. litų).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją