Estijos parlamentas trečiadienį baigė atitinkamų įstatymų pirmąjį svarstymą, praneša "Postimees Online".

Ūkio ministerijos energetikos departamento vadovas Ando Leppimanas žurnalistams sakė, kad Konkurencijos tarybai reikės laiko pirkėjo tinkamumui įvertinti, o tai reiškia, kad pirkimo sutartis turi būti pasirašyta likus dešimčiai mėnesių iki 2015 metų.

Konkurencijos tarybos narys Martas Otsas sakė, kad balansinė dujotakių sistemos vertė yra apie 50 mln. eurų.

Ūkio ministerija būtinybę atskirti dujų pirkimą ir skirstymą grindžia dviem priežastimis - konkurencijos užtikrinimu ir energetiniu saugumu. Įstatymo projektas numato, kad būsimasis dujotakių sistemos pirkėjas negali būti susijęs su prekyba dujomis.

Anksčiau buvo skelbta, kad dujotakius greičiausiai nupirks valstybės valdomas elektros tinklų operatorius "Elering".

Be to, kalbama apie du suskystintųjų gamtinių dujų terminalus, per kuriuos dujos galėtų būti tiekiamos į liberalizuotą Estijos dujų rinką. Didžiausią degalinių tinklą Estijoje valdanti bendrovė "Alexela" terminalą ketina statyti Paldiskio uoste, o Talino uosto administracija - savo teritorijoje kartu su "Elering" bendrove.

"Gazprom" valdo 37,02 proc. "Eesti Gaas" akcijų, "E.ON Ruhrgas International GmbH" - 33,66 proc., "Fortum Heat and Gas OY" - 17,72, su "Gazprom" siejama Latvijos bendrovė "Itera Latvija" - 9,85 proc., smulkieji akcininkai - 1,75 proc.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją