Už Vyriausybės apskundimą EK balsavo 33 tarybos nariai, prieš – 12, susilaikė 1.

Konservatorius, buvęs meras Raimundas Alekna, tokį kreipimąsi pavadino „gėda Vilniaus miestui“ ir „kenkimu valstybei“. Kitas konservatorius, Valdas Benkunskas, teigė, jog šis skundas – tai savotiškas reketas, kuriuo siekiama bet kokia kaina sostinėje pastatyti „Dalkios“ biokuro katilinę.

Vicemeras Romas Adomavičius, ragindamas balsuoti už skundą EK, teigė, kad jeigu padėtis nesikeis, dvi Vilniaus kogeneracines elektrines teks „supjaustyti gabalais“. „Tvarkietis“, buvęs Vilniaus šilumos tinklų vadovas Bronius Cicėnas tai pavadino dezinformacija.

Tuo tarpu meras Artūras Zuokas pareiškė, kad Vyriausybė dar turi laiko – esą jeigu pavyks susitarti dėl lėšų skyrimo termofikacinių elektrinių atnaujinimui, laiškas su skundu į Briuselį nenukeliaus.

Vėliau jis pažymėjo laukiantis, kad EK „išblaivins Vyriausybę“ ir paragins laikytis prisiimtų įsipareigojimų.

Ginčo objektas – 590 mln. Lt europinės paramos, kuri nepasiekė Vilniaus, Kauno ir Mažeikių termofikacinių elektrinių. Be šių lėšų, Vilniaus valdančiųjų teigimu, jau 2016 m. sostinė gali likti be šilumos tiekimo.

Sostinės savivaldybės DELFI pateiktame skundo prieš Vyriausybę projekte nurodoma, jog Lietuva, stodama į ES, įsipareigojo iki 2015 m. pabaigos užtikrinti, kad Vilniaus, Kauno ir Mažeikių termofikacinės elektrinės savo taršos apimtis sumažins tiek, kad jos atitiktų ES reikalavimus. Jei 2016 m. pradžioje minėtos elektrinės neatitiks ES standartų, jos esą nebegalės gaminti nei elektros, nei šilumos.

„Vilniaus (VE-3), Kauno ir Mažeikių (šiuo metu – AB „Orlen Lietuva“) termofikacinės elektrinės nuo 2016 m. sausio 1 d. turi tenkinti direktyvoje 2001/80/EB bei Europos Parlamento ir Tarybos 2010 m. lapkričio 24 d. priimtoje direktyvoje 2010/75/ES „Dėl pramoninių išmetamų teršalų (taršos integruotos prevencijos ir kontrolės)“ reglamentuojamas į aplinkos orą išmetamų teršalų ribines vertes, kurių įmanoma laikytis tik esant moderniems įrenginiams šiose elektrinėse. Nesant pakankamų investicijų, šios trys termofikacinės elektrinės negalės būti eksploatuojamos nuo 2016 m. sausio 1 d. Tai reikštų, jog dar 2015–2016 m. šildymo sezono metu šilumos vartotojams nebebus įmanoma užtikrinti šilumos tiekimo, kas sukeltų neprognozuojamą žalą bei pasekmes žmonių sveikatai ir turtui“, - teigiama savivaldybės skundo EK projekte.

Vyriausybė sostinės valdžios kaltinimus atmeta. Esą dėl elektrinių priimti sprendimai buvo teisingi, o pareiškimai apie be šildymo liksiantį Vilnių yra „iš pasakų srities“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją