„Kartojame tai, kas yra labai aiškiai fiksuota Lietuvos stojimo (į ES- red.) sutartyje – IAE uždarymo našta tiek didelė, kad Lietuvos ekonomikai vienai ji būtų nepakeliama. Tai yra fiksuota mūsų stojimo sutartyje ir sprendimus turime rasti kartu“, - trečiadienio vakarą žurnalistams Briuselyje sakė A. Kubilius.

„Iki 2029 m. numatant tik 230 mln. eurų iš reikalingų, berods, 1,3 mlrd. būtų sunku strategiškai suplanuoti visus uždarymo darbus“, - pridūrė jis.

Anot A. Kubilius, J. M. Barroso žada tolimesnes diskusijas su šalimis narėmis. Derybos dėl naujo ilgamečio ES biudžeto 2014 – 2020 m. gali baigtis antroje šių metų pusėje.

Ignalinos atominė elektrinė
DELFI skelbė, kad Europos Sąjungai atsisakius papildomai finansuoti Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymo darbus arba iš viso nutraukus paramą, elektros kaina Lietuvoje šokteltų į aukštumas. Tokį scenarijų piešia buvęs Valstybinės kainų ir energetikos komisijos pirmininkas Vidmantas Jankauskas, nors, jo teigimu, Europos Komisija, prieš imdamasi drastiškų veiksmų išnaudoja visas įmanomas įspėjamąsias priemones.

Europos Komisija neseniai pareiškė, kad galutinė atsakomybė už AE eksploatavimo nutraukimą ir jo finansavimą tenka valstybei narei, kurioje yra atominė elektrinė ir kad Europos Sąjungai nepriklauso kompensuoti finansavimo trūkumo.

Šis pareiškimas pasirodė po to, kai Europos audito rūmai paskelbė atskaitą, jog IAE uždarymo procese Lietuva vėluoja atlikti nemažai projektų, o užbaigiant darbus susiduriama su reikšmingu finansavimo trūkumu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją