Europinis projektas gali įstrigti

Nuo 2010-ųjų pabaigos Alytaus kolegija vykdo europinių fondų remiamą projektą dėl Regioninio technologijų centro kūrimo. Europinė parama šiam projektui - daugiau kaip 4 mln. litų. Centrą numatoma įkurdinti dviejuose kolegijos pastatuose. Vienas jų - buvusi laboratorija - tvarkomas. Kitame - buvusioje šaudykloje - planuojama steigti kelias laboratorijas, vieną jų - atsinaujinančių energijos šaltinių.

Kaip sakė miesto tarybos narys, kolegijos direktoriaus pavaduotojas strateginei plėtrai ir infrastruktūrai Nerijus Cesiulis, ant šio statinio turi būti sumontuoti elektrą gaminsiantys fotoelementai, įrengti saulės kolektoriai, kurie šildys vandenį, geoterminis šildymas, o šalia pastato - vėjo jėgainė.

Detalųjį planą Alytaus kolegija dviem daugiau kaip vieno hektaro sklypams Merkinės gatvėje pradėjo rengti siekdama pakeisti jų ribas, nes buvusios šaudyklos pastatas yra per arti stadiono, ir tai trukdo jį rekonstruoti. Ėmus rengti detalųjį planą paaiškėjo, kad kolegija planuoja statyti ir vėjo jėgainę.

„Mes turim Visuomenės sveikatos centro, aplinkosaugininkų, žemėtvarkininkų pritarimą statyti vėjo jėgainę. Detaliuoju planu tik įgyjam galimybę ją statyti“, - tvirtino N.Cesiulis.

Merkinės gatvės gyventojai, sužinoję apie vėjo jėgainės statybą jų kaimynystėje, ėmė rinkti parašus po prašymu netvirtinti detaliojo plano dėl kolegijos sklypų ribų, kol nebus išsiaiškintas naujo statinio poveikis žmonių sveikatai ir aplinkai.

61 Merkinės gatvės gyventojo prašymas adresuotas miesto merui F.Džiautui, savivaldybės tarybai, savivaldybės vyriausiajam architektui M.Matažinskui.

Praėjusią savaitę vykusiame miesto tarybos posėdyje klausimas dėl kolegijos žemės sklypų ribų keitimo atidėtas.

Kolegijos direktoriaus pavaduotojo N.Cesiulio teigimu, iškyla pavojus įstrigti europinių fondų finansuojam projektui, kuris turi būti įvykdytas iki šių metų pabaigos.

Iki artimiausių namų valdų - 32 metrai

Gyventojai iš kolegijos ir detaliojo plano rengėjų - Alytaus bendrovės „Kaliforma“ - norėjo sužinoti, kaip gretimai statoma vėjo jėgainė paveiks gyvenimo kokybę. Kaip tvirtinama Merkinės gatvėje gyvenančių žmonių rašte miesto valdžiai, projekto organizatoriai ir rengėjai sutiko supažindinti su panašių vėjo jėgainių pavyzdžiais, neatmetė galimybės sumažinti jos dydžio, neprieštaravo raštu atsakyti į aktualius klausimus.

Tačiau gyventojams skirtame atsakyme nė vienas klausimas nebuvo išnagrinėtas iš esmės. Savo ruožtu pasiteiravę specialistų alytiškiai gavo atsakymus, kad įtaką sveikatai, aplinkai turėtų nustatyti kompetentingos tarnybos, netoli vėjo jėgainės atsidursiančio nekilnojamojo turto nuvertėjimą turėtų įvertinti jo specialistai.

Nuo būsimos vėjo jėgainės iki artimiausių namų valdų - 32 metrai.

„Šuo garsiau loja, nei suksis jėgainė”

Kaip sakė N.Cesiulis, numatoma statyti jėgainė bus naudojama mokymo tikslams, nes kolegijoje rengiami statinių inžinerinės sistemos specialistai, viena iš numatomų specializacijų - atsinaujinančios energijos šaltiniai. Tokių specialistų, kolegijos direktoriaus pavaduotojo pastebėjimu, dabar trūksta.

„Mūsų vėjo jėgainė nepriskiriama prie sudėtingų statinių. Ji bus dvylikos metrų aukščio, plius sparnai, iki penkių kilovatų galingumo. Jos galingumo nepalyginsi su pastatytomis apie Seirijus. Dirbs ji tikrai tyliai, - šuo garsiau loja, nei suksis jėgainė“, - pasakojo N.Cesiulis.

Jis neatmetė galimybės, kad naujas įrenginys pagamins ir šiek tiek elektros energijos.

Kolegija artimiausiu metu numato surengti susitikimą su gyventojais, į jį pasikviesti jėgainių statybos, nekilnojamojo turto specialistų, projektuotojų, savivaldybės atstovų. Nesutarimai dėl naujo statinio nenaudingi nei gyventojams, nei kolegijai.