"Tie nepriklausomi gamintojai, įmonės, kurie yra prijungti prie tinklų, gali bet kuriuo metu, pagal šiuo metu galiojantį įstatymą, būti atjungti nuo tų tinklų. Įstatymas, šiuo metu galiojantis, kaip tik ir nesudaro jokių barjerų, jokių apribojimų centriniam šilumos tinklų valdytojui tokius šilumos tiekėjus atjungti nuo tinklo. Šitomis pataisomis ir yra sprendžiama ši problematika, kad centrinio tinklo valdytojas neturėtų geresnių, išskirtinesnių sąlygų savo pagamintai šilumai į tinklus tiekti, palyginti su sąlygomis, kurias turi kiti subjektai", - Lietuvos radijui sakė D.Korsakaitė.

Jos teigimu, šia pataisa prezidentė sprendžia realią problemą.

"Mes turime suprasti, kad šilumos ūkis yra infrastruktūrinis ūkis ir kad bet koks sprendimas arba nesprendimas yra ilgalaikis. Ar atsivers dar papildomų problemų, kurias galima užtaisyti iki ateinančio sezono, tai mes matysime. Jausdami rinkos pulsavimą tą galime matyti. Kad tai yra ne paskutinis dalykas, kuris yra taisomas, tai manau, to galime tikėtis", - sakė Kainų komisijos vadovė.

V.Jankausko teigimu, Vyriausybė jau yra patvirtinusi taisykles, kaip nepriklausomus šilumos tiekėjus prijungti, kaip supirkti jų šilumą. Jo nuomone, Energetikos ministerija taip pat dirba nepakankamai.

"Nereikėjo prezidentės. Pakako, kad Energetikos ministerija pasiūlytų pataisas tos tvarkos ir viskas. Nežinau, kodėl pas mus būtinai reikia prieiti iki pačios aukščiausios valdžios, ir prezidentė turi kištis į Vyriausybės klausimus", - sakė V.Jankauskas.

"Energetikos ministerija nelabai, kaip čia pasakyti, suseka viską, ką reikėtų daryti", - pridūrė buvęs Kainų komisijos vadovas.

Pasak D.Korsakaitės, prezidentės teikiamomis Šilumos ūkio įstatymo pataisomis yra užlopomos galiojančio įstatymo skylės, kurios pasirodė esančios rimtos, kai vis daugiau nepriklausomų potencialių šilumos gamintojų pareiškė norą ar ketinimus įeiti į šią rinką.

"Tų gamintojų yra ne tiek ir mažai. Vien per paskutinius pusantrų metų Kainų komisija dvylikai tokių gamintojų suteikė nereguliuojamų gamintojų statusą, dar visa eilė yra reguliuojamų nepriklausomų šilumos gamintojų", - sakė D.Korsakaitė.

Kainų komisijos tinklalapyje nurodoma, jog licencijas tiekti šilumą Lietuvoje turi 48 įmonės, o nepriklausomų šilumos tiekėjų yra 13.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį pateikė Šilumos ūkio įstatymo pataisas, kuriomis siūlo, jog naudojimosi šilumos perdavimo tinklais reikalavimus ir šilumos pirkimo-pardavimo sutarčių sąlygas tvirtintų ne monopolijos, o Kainų komisija.

Prezidentūra teigia, kad šiuo metu nepriklausomi šilumos gamintojai negali parduoti šilumos gyventojams, nes monopolijos iškelia atgrasančias prisijungimo prie tinklų sąlygas, reikalauja nepagrįstai didelių rezervavimo mokesčių ir į sutartis įtraukia griežtas sankcijas.

Prezidentės teigimu, reali šilumos gamintojų konkurencija padėtų efektyviau panaudoti perteklinę šilumą, skatintų alternatyvaus gamtinėms dujoms kuro naudojimą ir atpigintų šilumą gyventojams.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją