Siekdama įvesti daugiau konkurencijos ir skaidrumo į dujų sektorių, Lietuva pasirinko trečiąjį energetikos paketą įgyvendinti griežčiausia forma – atskirti dujų pardavimą, tiekimą ir skirstymą.

„Gazpromui“, kaip vieninteliam dujų tiekėjui Lietuvai, be pardavimo veiklos gali likti ir dalis perdavimo, tačiau veikiausiai ne daugiau nei trečdalis, sakė A. Sekmokas.

„Tai matyt galėtų būti iki 25 proc. ar iki trečdalio“, - sakė A. Sekmokas. Anot jo, prieš tai turi būti nustatyta tinkama kompensacijos kaina už įmonės valdomus magistralinius dujotiekius. Šiuo metu diskutuojama dėl principų, pagal kuriuos būtų apskaičiuojama minėtų dujotiekių vertė.

„Aišku, mes pasiruošę kalbėtis su „Gazpromu“ dėl tinkamos kompensacijos už magistralinius dujotiekius“, - sakė A. Sekmokas. Anot jo, kokią dalį valdymo įmonėje turėtų „Gazprom“, priklausytų ir nuo Europos Komisijos.

Jis patvirtino, kad „Gazprom“ norėtų, kad direktyvos įgyvendinimas Lietuvoje būtų atidėtas.

„Gazprom“ kalba apie atidėjimą, bet mūsų matymu, tas klausimas siejamas ne tik su Lietuva, kiek didžiąja dalimi su EK. Mes realiai nuosavybės atskyrimą pagal direktyvą turime atlikti kovo mėnesį. Dabar pagal grafiką numatyta, kad tai turi būti 2014 m. spalį ir atidėjimus, bet kuriuo atveju, sprendžia EK“, - sakė A. Sekmokas.

„Gazprom“ derasi ir su „Achema“

Anot ministro, Rusijos koncernas „spaudžia“ didžiausią Lietuvos dujų vartotoją, bendrovę „Achema“, kuri dar nėra pasirašiusi sutarties dėl dujų pirkimo iš suskystintų dujų terminalo, kurį Lietuva ketina turėti per artimiausius dvejus metus.

„Mes manome, kad tokia galimybė „Achemai“ būtų labai naudinga (pirkti dujas iš terminalo- red). Mano žiniomis, „Gazprom“ toliau spaudžia „Achemą“ dėl dujų kainų ir, aš manau, tai yra „Achemos“ pasirinkimas (...) stiprių pozicijų derybose ar jie tiesiog pasiruošę nusileisti „Gazpromui“ ir sutikti su visais „Gapzrom“ reikalavimais ir nesinaudoti galimom alternatyvomis“, - antradienį Vyriausybėje sakė ministras, pasak kurio, „Gazprom“ siekia su „Achema“ ilgalaikių sutarčių.

Tuo tarpu antradienį su premjeru Andriumi Kubiliumi susitikęs „Gazprom export“ vadovas Aleksandras Medvedavas teigė, kad su „Achema“ jau sutarta padidinti tiekimo apimtis ateityje, sutarta ir dėl mažesnės kainos.

„Achema“ savo ruožtu teigia, kad dėl naujos ilgalaikės sutarties deramasi, o senoji atnaujinta sausį.

„Šiems metams suderinti gamtinių dujų kiekiai ir kainų nuolaida, tariamės dėl ilgalaikės sutarties pratęsimo sąlygų arba naujos ilgalaikės sutarties pasirašymo, nes mūsų su „Gazprom“ dar 2000-aisiais pasirašytas ilgalaikis susitarimas eina į pabaigą“, - DELFI sako „Achemos grupė“ viceprezidentas Arūnas Laurinaitis.

Didžiausias Lietuvos dujų vartotojas yra „Achema“ per metus suvartojanti iki 1,5 mlrd. kubinių metrų dujų, antra - „Lietuvos energija“ su 600 mln., kuri yra išreiškusi ketinimą pirkti dujas iš minėto terminalo, trečia - „Vilniaus energija“, suvartojanti 400-500 mln. kubinių metrų per metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją