Turi būti perduoti tvarkingai

Redakcijoje apsilankę bendrijų pirmininkai tikino, kad iki liepos 1 dienos jie turi susirasti naujus šilumos punktų prižiūrėtojus, perimti punktus, apsispręsti dėl jų išpirkimo. Jurgiškių gatvės 9 namo pirmininkė Birutė Lygaitienė pasakoja, kad iki įsigaliojant naujam įstatymui namo, kuriam ji vadovauja jau ne pirmus metus, šilumos punktai buvo tinkamai prižiūrimi ir eksploatuojami. Įrenginiui sugedus, bet kokiu paros metu jo remontuoti atvykdavo „Alytaus energijos” tarnyba, remonto išlaidos buvo dengiamos iš šilumos punkto nusidėvėjimo sąnaudų. Nuo vasario 1 dienos remontu turės rūpintis bendrija, bet už kokias lėšas?

„Jei iš anksto būtume žinoję, kad laukia tokia tvarka, būtume punktus eksploatavę patys bei kaupę pinigus. Šilumos punkto išlaidoms buvo renkama po 9 centus už kvadratinį metrą. Visgi šilumos mazgai mums turi būti perduodami tvarkingai, pasirašant atitinkamus aktus ir dokumentus, kuriuose būtų nurodyta, kas ir kada mazge buvo keista, kiek tai kainavo, koks sukauptų pinigų likutis likęs. Tiesiog nepadoru spalio mėnesį pasakyti, kad lapkritį turime perimti priežiūrą. Net ir tuomet, jei geranoriškai nepasirašai, kad perimi, vis tiek perimi. Aš naktimis nemiegu, svarstau, kodėl mūsų kaupti pinigai turi nusėsti į privatininkų rankas? Kad jie nugultų į valstybės biudžetą, taip skaudu nebūtų. Neduoda ramybės ir tai, iš kur reiks paimti pinigų, jei, tarkim, subyrės cirkuliacinis siurblys ar kita tūkstančius kainuojanti sistemos dalis”, - nuogąstauja trejus metus pirmininkaujantis Jonas Jakulis.

Pirmininkai paskaičiavo, kad renkant po 9 centus už kvadratą per mėnesį susidaro maždaug 200 litų suma, per metus - apie 2,4 tūkst. litų, o vienuolika metų atseikėja jau visai neblogą sumelę. Tad tuos pinigus, kuriuos panaudojo už priežiūrą, tegul pagrįstai atskaito, o likusią sumą, kad ir šimtą kitą, grąžina į mūsų sąskaitas.

J.Jakulis ant pateikto jam akto parašė, kad reikalinga komisija, nes jis nori žinoti, kas punkte buvo keista. Gal po 2-3 savaičių jis pabyrės, o „Alytaus energija” rankas nusiplaus.

Nori, kad prižiūrėtojas nesikeistų

Bendrijų pirmininkus piktina ir tai, kad šilumininkai nemokėjo nuomos mokesčio už užimamas patalpas rūsiuose. Daugelis galėjo jose įsirengti sales ir gyventojų susirinkimus organizuoti šiltose patalpose, o ne kieme.

Gyventojams nerimą kelia valdininkų kurpiama punktų perpirkimo tvarka. Daugeliui namų teks išsipirkti renovuotus mazgus, kurių eksploatavimo laikas jau pasibaigęs. Jie renovuoti prieš 11 metų, o rekomenduojamas naudojimas - apie septynerius. Kodėl griuveną įrenginį reikia išsipirkti? Praktiškai jie nežino punktų nei pradinės, nei likutinės vertės.

„Aš už tai, kad ir toliau „Alytaus energija” prižiūrėtų mūsų namų šilumos punktus, rinkdami po 9 centus už kvadratą. Su prižiūrėtojais bent aš gerai sutariau, jie dirbo nepriekaištingai. Bendrijai tokia našta per sunki”, - teigia Lauko gatvės 3 ir 13 daugiabučių pirmininkas. Jis dar mato ir kitą išeitį - šilumos mazgais gali rūpintis ir savivaldybės įmonė Alytaus šilumos tinklai.

Tokia situacija susiklostė visoje Lietuvoje, ten, kur šilumos tinklai buvo išnuomoti „Dalkiai”, dabartinei „Litesko”. Ypač naujasis Šilumos ūkio įstatymas piktina buvusių kooperatinių namų gyventojus, kurie butus rentėsi savo lėšomis.