Už tokį sprendimą balsavo 68, susilaikė penki Seimo nariai, nė vienas nebalsavo prieš.

Praėjusią savaitę Seimas buvo priėmęs įstatymą, kuriuo norėjo kainų apskaičiavimo metodikas perduoti Vyriausybei. Tačiau tam pasipriešino šalies vadovė, kuri dokumentą grąžino tobulinti.

„Šios įstatymo pataisos pažeidžia kainų reguliuotojo nepriklausomumo principą ir prieštarauja Trečiajam ES energetikos paketui. Siekiant užtikrinti sąžiningą konkurenciją, tinkamą vartotojų teisių apsaugą, energijos kainų reguliuotojas turi būti nepriklausomas nei nuo vykdomosios valdžios politikos formuotojo - Energetikos ministerijos, nei nuo jos valdomų energetikos įmonių. Elektros ir šilumos kainas turi nustatyti nepriklausomas reguliuotojas, o ne politikai“, – pranešime cituojama prezidentės pozicija.

D.Grybauskaitė atkreipia dėmesį, kad Energetikos įstatymo pataisos sudaro galimybę politikams daryti tiesioginę įtaką elektros, šilumos ir dujų kainoms ir manipuliuoti jomis, ypatingai rinkiminiu laikotarpiu.

Tuo metu pataisas inicijavę politikai tvirtino, kad metodikas perleidžiant Vyriausybei, o kainų nustatymą paliekant VKEKK būtų įgyvendintas valdžių atskyrimo principas.

Seimo priimtą įstatymą taip pat kritikavo ir dabartinė VKEKK vadovė Diana Korsakaitė, ir buvęs šios institucijos vadovas Vidmantas Jankauskas. Jų nuomone, toks sprendimas atveria kelius politikams kainas reguliuoti remiantis ne ekonominiais, bet politiniais motyvais, pavyzdžiui, prieš rinkimus jas dirbtinai pamažinti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją