A. Zuoko teigimu, konservatoriai ieško kaltų ten, kur jų nėra, užuot ėmusis realių veiksmų šildymui atpiginti. Meras taip pat užsimena svarstantis galimybę reikalauti ikiteisminio tyrimo dėl politikų sprendimų, nulėmusių sąskaitų už šildymą dydį.

Įžvelgia dūmų uždangą

Mero nuomone, išaugusiu šilumos suvartojimu Vilniuje nepatenkinta valdžia kuria dūmų uždangą, kad jos pačios sprendimai nebūtų tokie pastebimi.

„Vyriausybė, Energetikos ministerija ir konservatorių partijos atstovai bando nukreipti dėmesį nuo savo neveikimo ir savo pažadų, kurių nėra įgyvendinę. Jie tokiu būdu bando ieškoti kaltų ten, kur jų nėra, maskuojant savo neįvykdytus darbus energetikos srityje“, - DELFI sakė A. Zuokas.

Pasak jo, per pastaruosius metus nebuvo imtasi „esminių veiksmų ir reformų, kurios būtų leidusios sumažinti šilumos kainas“, o per tą laiką šildymo kaina sostinėje išaugo beveik ketvirtadaliu.

„Šią viešųjų ryšių kampaniją yra sukūrę konservatorių atstovai Vyriausybėje ir kai kurie konservatoriai miesto taryboje. Tai yra tik bandymas nukreipti dėmesį nuo savo neveikimo ir neveiklumo“, - pridūrė A. Zuokas.

Skaičiai neįtikina

Energetikos ministerijos pateikiamais duomenimis, Vilniuje šiemet lapkritį šilumos suvartojimas buvo 17 proc. didesnis nei tą patį praėjusių metų mėnesį, kai kituose miestuose šilumos suvartota maždaug tiek pat ar net mažiau. Tačiau tokie duomenys neįtikina A. Zuoko.

„Dėl šilumos suvartojimo – netgi šiandien Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija neturi duomenų, kuriais manipuliuoja Energetikos ministerija. Vilniaus mieste mes patikrinome pagaliau suvartojimo padidėjimą. Šiuo metu Vilniaus mieste padidėjimas, lyginant su praėjusių metų lapkričiu, yra 11 proc. Bet tai yra ne esminė dalis sąskaitose. Pagrindinė dalis – tai, kad padidėjo šilumos kaina 25 proc. Energetikos ministerija (...) bando nukreipti dėmesį nuo realių problemų energetikos sektoriuje“, - tęsė Vilniaus meras.

Konservatoriai nenori mažinti šilumos kainų?

Politiko teigimu, prie Vyriausybės vairo stovintys konservatoriai turėjo visas galimybes pasiekti, kad sąskaitos už šildymą būtų mažesnės: pavyzdžiui, plėtoti biokuro sektorių ar peržiūrėti elektros gamybos kvotas Elektrėnuose, kas veikiausiai būtų palengvinę šildymo sezono naštą vilniečiams.

„Tačiau jie nieko nepadarė. Galiu sakyti, kad tai yra daroma sąmoningai. Viską buvo galima padaryti, jeigu būtų buvusi politinė valia ir noras šilumos kainas sumažinti. Tačiau jiems nereikalingas buvo šitas šilumos kainų sumažinimas. Nes tokiu būtų nauda būtų kaip ir atitekusi dabartinei Vilniaus miesto savivaldybės valdančiajai daugumai. Taigi jie šiuo atveju, mano įsitikinimui, sąmoningai nepadarė sprendimų, kurie būtų sumažinę šilumos kainą. Tam, kad jie galėtų politiškai spekuliuoti“, - tvirtino A. Zuokas.

Aiškinsis su šilumininkais

Darbo partijos deleguotas Vilniaus vicemeras Jonas Pinskus DELFI teigė, jog jo vadovaujama politinė jėga kviečiasi šilumininkus pasiaiškinti dėl šilumos suvartojimo. Esą viešojoje erdvėje „darbiečiai“ neranda visų atsakymų į jiems iškylančius klausimus. A. Zuoko frakcija „Taip“ neketina atsilikti.

„Mes ne tik kviesime (šilumininkus – DELFI). Mes tai jau darome. Vyksta mūsų susitikimai, pasitarimai, aiškinimaisi. Yra ir atskirų gyventojų skundų, kurie reikalauja ir atskiro išaiškinimo“, - sakė meras.

Žada perskaičiuoti dalį sąskaitų

Tarp opesnių problemų Vilniaus vadovas paminėjo kai kuriems butams tenkančias esą neteisingai dideles sąskaitas, kurias derėtų peržiūrėti.

„Nuo spalio mėnesio įsigaliojo nauja skaičiavimo metodika tiems namams, kurie turi galimybę reguliuotis šilumą individualiai pastatuose. Kampiniai butai permoka, lyginant su tais, kurie yra pastato viduje. Manome, kad apie 200 namų reikės perskaičiuoti šilumos sąskaitas pagal naują metodiką“, - sakė A. Zuokas.

Pasak jo, su tokiomis problemomis minėtų namų kampinių butų gyventojai susiduria šildymo sezono pradžioje, tačiau nauja Kainų komisijos pateikta skaičiavimo metodika leidžia šias problemas išspręsti.

Norėtų prokurorų įsikišimo

Paklaustas, kaip vertina Valstybinės energetikos inspekcijos sprendimą pradėti tyrimą dėl šilumos suvartojimo šuolio Vilniaus mieste, meras teigė, jog vieno tyrimo negana.

„Aš pasisakau už visus profesionalius tyrimus. (...) Tyrimai tegul tiktai vyksta ir tegul tiktai duoda atsakymus. Tada bus išsklaidytos politinės spekuliacijos tų asmenų, kurie vienareikšmiškai atsakingi už tai, kad šilumos ūkis naudoja tiktai brangias rusiškas dujas, elektros gamybos kvotas skirsto pagal politinę mero priklausomybę. Bet koks tyrimas, tame tarpe ir prokuratūros, būtų labai sveikintinas. Tada, manau, ir Energetikos ministerija, ir Vyriausybėje atsakingi asmenys atsakytų už savo sprendimus. Jeigu energetikos ministras nesikreipė, mes patys pasiruošę kreiptis į prokurorus su prašymu atlikti tyrimus, kiek politikų sprendimai lemia tai, kad šiandien Vilniaus miesto gyventojai permoka už šildymą vien dėl to, kad tas, kas gali priimti sprendimus, jų nepriėmė laiku arba sąmoningai to nedarė dėl politinių sumetimų“, - reziumavo A. Zuokas.

DELFI primena, kad Energetikos ministeriją stebina išaugęs šilumos suvartojimas Vilniaus mieste, kai kituose didmiesčiuose šilumos suvartota beveik tiek pat ar mažiau. „Vilniaus energija“ teigia, kad dėl to kaltųjų reikėtų ieškoti ne tarp šilumininkų, o pačiuose daugiabučiuose, mat naujos redakcijos Šilumos ūkio įstatymas atskyrė su šilumininkais susijusias įmones nuo šilumos punktų priežiūros. Vilniaus konservatoriai dėl sąskaitų už šilumą žada versti A. Zuoką iš mero kėdės. Pirmadienį šios politinės jėgos atstovai prie savivaldybės surengė nedidelę protesto akciją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją