"Vilniaus rajono savivaldybė, ūkiškai skirstydama biudžeto lėšas bei siekdama sumažinti šilumos energijos kainą gyventojams šildymo sezono laikotarpiu, nusprendė taikyti kainos subsidiją už gyventojams tiekiamą šilumą. Tuo pačiu siekiama sumažinti gyventojų įsiskolinimus už prabanga tampančia, bet gyvenimiškai būtiną paslaugą", - sako rajono vadovė.

Pasak jos, Vilniaus rajono savivaldybės taryba, siekdama nors iš dalies sumažinti naštą gyventojams, 2009 lapkričio mėnesį sumažino šilumos kainą gyventojams nuo maždaug 30 ct/ kWh, t. y. nuo Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos patvirtintos kainos, iki 19,27 ct/kWh (be PVM).

"Taryba, neviršydama Valstybinės kainų ir energetikos komisijos Vilniaus rajono šilumos tiekimo įmonėms nustatytų centralizuotai tiekiamų šilumos kainų ir atsižvelgdama į Vilniaus rajono savivaldybės biudžeto asignavimus, nustatė visiems centralizuotai tiekiamą šilumą vartojantiems gyventojams vienodą, tačiau mažesnę kainą, o faktinės komisijos nustatytos kainos ir patvirtintos gyventojams skirtumą nusprendė subsidijuoti šilumos tiekėjams iš savo biudžeto", - aiškina M. Rekst.

Jos teigimu, 2009 m. subsidijoms Vilniaus rajono savivaldybė iš savo biudžeto skyrė 3,5 mln. litų, 2010 m. - 5,2 mln. litų, 2011 m. - 5,5 mln. litų, taigi Vilniaus rajono gyventojai sutaupė daugiau kaip 14 mln. litų.

"Esame įsitikinę, kad šioje srityje mūsų priimami sprendimai ir praktika taps gerosios patirties pavyzdžiu kitoms savivaldybėms ir Vyriausybės paskatinimu kurti lankstesnę paslaugų mokesčių sistemą. Nes, atėjus brangiausiam istorijoje šildymo sezonui, visoje šalyje gyventojai grumiasi su itin aktualiomis būsto šildymo ekonominėmis ir socialinėmis problemomis", - sako Vilniaus rajono merė.

Pasak M. Rekst, naudos iš Vilniaus rajono savivaldybės tarybos nustatytų subsidijų turi ne šilumos tiekėjai, o Vilniaus rajono gyventojai, centralizuotai gaunantys šilumą iš Vilniaus rajone šilumą tiekiančių bendrovių. Kaip pastebi merė, subsidijavimo mechanizmas veikia - skolininkų gretos mažėja, gyventojai junta paramą mokėdami mažiau, o žinodami apie nekintančią šildymo kainą gali planuoti savo šeimų biudžetą.

"Tačiau š. m. gruodžio 8 d. Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje, savivaldybei įteikdamas teikimą dėl nurodyto sprendimo, konstatavo, kad savivaldybė per daug dėmesio skiria savo gyventojų problemoms ir rūpesčiams bei reikalauja atšaukti lengvatas suteikiantį 2009 lapkričio 19 d. sprendimą", - sako M. Rekst.

Pasak merės, Vietos savivaldos įstatymas numato, kad savivaldybės yra atsakingos už šilumos ir geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo organizavimą, savivaldybių savarankiška funkcija yra savivaldybės biudžeto sudarymas ir tvirtinimas.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijai atstovaujančios merės M. Rekst teigimu, Vilniaus rajono savivaldybės taryba yra renkama gyventojų, todėl dirba tik jiems pagal Vietos savivaldos įstatymo suteiktą kompetenciją, o "Vyriausybė ir jos atstovai turi stengtis padėti žmonėms, o ne skurdinti savo šalies piliečius".

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją