„Kaip įmonės marketingiškai sudėlios tą brangimą, ar atsiras daugiau planų, ar išliks tas pats planų skaičius, tai yra lapkričio mėnesio klausimas. Vidutinė statistinė elektros kainos riba yra 1,02 ct/kWh aukštesnė nei buvo patvirtinta šiems metams. Šis padidėjimas yra išimtinai susijęs su elektros energijos kvota, nustatyta Lietuvos elektrinei“, – po posėdžio žurnalistams sakė VKEKK pirmininkė Diana Korsakaitė.

Statistinė elektros kainos riba kitiems metams yra 37,65 ct/ kWh, o šiemet ji yra 36,63 ct/kWh. Gavusios šią kainą, elektros tiekimo įmonės paskaičiuoja galutinę kainą skirtingiems vartotojams.

Brangstant elektrai, didės ir visų pagrindinių produktų ir paslaugų kainos.

„Visuomet energetinių išteklių brangimas kaip banga ritasi į visų kitų prekių ir paslaugų, kurios gaminamos Lietuvoje, kainas“, – teigė ji.

VKEKK patvirtino Energetikos ministerijos pateiktą VIAP biudžetą, kuris bus 723,634 mln. Lt. Šiemet VIAP suma yra 613 mln. Lt.

Kone visiems VIAP lėšų gavėjams kitų metų kvotos yra sumažintos palyginti su šiais metais, tačiau dėl gerokai pabrangusių dujų galutinė suma yra didesnė.

Dėl šio sprendimo prie galutinės elektros kainos vartotojams bus pridedami 7,04 ct/kWh, šiuo metu VIAP kainoje sudaro 6,01 ct/kWh.

Dar labiau mažinti kvotos nesutiko

Didžiausia dalis VIAP lėšų teks Lietuvos elektrinei – per 400 mln. Lt. Šiemet jai skirta 1,74 TWh remtinos energijos, o 2012 m. planuojama skirti 1,53 TWh.

VKEKK buvo siūliusi Energetikos ministerijai dar labiau sumažinti kvotą Lietuvos elektrinei, tačiau ministerija su tuo nesutiko, nes tai galėtų grėsti Lietuvos energetiniam saugumui. VKEKK nuomone, kvotą galima būtų sumažinti labiau, nes ši elektrinė per metus tepagamina kiek daugiau nei 1 TWh. Dar labiau sumažinus kvotą, elektros kaina galėjo ir nedidėti.

„Mes negavome duomenų, kad būtų atsižvelgta, todėl reikia manyti, kad kvota yra tokia, kokia buvo patvirtinta ministro įsakymu“, – sakė D. Korsakaitė.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas tvirtino, kad kasmet palaipsniui mažina subsidijavimą tam tikroms elektrinėms.

„Mes nuosekliai mažiname kvotas tiek termofikacinėms elektrinėms, tiek Lietuvos elektrinei. Dabartinė kvota yra paremta tinklo patikimumu ir energetiniu saugumu, kurių skaičius mums teikia perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“, – trečiadienį po Vyriausybės žurnalistams sakė jis.

VIAP yra vartotojų remiama dalis elektros gamintojams, kurie yra palaikomi norint užtikrinti Lietuvos energetikos sistemos patikimumą arba paremti atsinaujinančius išteklius. VIAP yra tiesiogiai įskaičiuojama į elektros kainą visiems vartotojams.

Nuo šių metų elektros kaina nekito.

Vienos laiko juostos tarifas gyventojams yra 45 ct/kWh, naudojantiems elektrines virykles – 43 ct/kWh.

Šiuo metu gyventojai, besinaudojantys dviejų laiko juostų tarifu, už dieną sunaudojamą elektrą moka 49 ct/kWh, o naktį ir savaitgaliais – 34 ct/kWh.

O tie, kurie naudojasi dviejų laiko juostų tarifu ir maistą gamina elektrine virykle, už dieną sunaudojamą elektrą moka 45 ct/kWh, o naktį ir savaitgaliais – 32 ct/kWh.

Apie 30 proc. visos Lietuvoje sunaudojamos elektros tenka gyventojams, visa kita dalis – pramonei.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją