VPT paskelbtame pirkimo vertinime pažymima, kad „Vilniaus energija“ pasiūlymus rinkosi pagal mažiausią kainą, tačiau konkurso dalyviams sudarė galimybes siūlyti „tik didžiausias galimas pasiūlymo kainas“. Be to, šilumininkų nustatytos atrankos taisyklės esą buvo „dirbtinai palankios“ vienai iš įmonių.

Mažiausios kainos lenktynėse – didžiausi įmanomi įkainiai?

Atlikusi pirkimo vertinimą, VPT nustatė, kad „Vilniaus energija“ nesudarė prielaidų, kad konkursui būtų pateiktos mažiausios galimos kainos. Pirkimų prievaizdų nuomone, buvo priešingai.

Anot VPT, šilumininkai konkursinius pasiūlymus nutarė vertinti pagal nuolaidą nuo rinkos kainų „su maksimaliais priskaitymais pagal bendruosius ekonominius normatyvus“. „Perkančioji organizacija įtvirtindama šias nuostatas, suteikė galimybę tiekėjams pateikti tik didžiausias galimas pasiūlymo kainas“, - rašoma VPT direktoriaus Žydrūno Plytniko patvirtintame sprendime.

VPT konstatuoja, kad taip „Vilniaus energija“ nesilaikė įstatyme įtvirtino racionalaus lėšų naudojimo principo. Esą šilumininkai neleido konkurso dalyviams konkuruoti realiomis kainomis, o tai, jog buvo vertinamas nuolaidos dydis, o ne reali kaina, iškreipė konkurso rezultatus.

„Perkančioji organizacija, pasirinkusi mažiausios kainos vertinimo kriterijų, turi nustatyti tokias kainodaros taisykles, kurios leistų nusipirkti darbus, paslaugas ar prekes mažiausia kaina, kurią tiekėjai gali pasiūlyti, o ne tokias, kurios būtų dirbtinai palankios vienai iš pirkimo sutartį sudarančių šalių“,- rašoma dokumente.

Prašė nuolaidos, vertino antkainį

Vis dėlto konkurso eigoje, anot VPT, reikalauta nuolaida tapo antkainiu. Esą „Vilniaus energijos“ viešųjų pirkimų komisija paprašė konkurse dalyvaujančių įmonių paaiškinti, ar jų nurodytos „pliusinės nuolaidos“ – tai nuolaida ar antkainis.

Abi konkurso dalyvės – bendrovė „Požeminiai darbai“ bei bendrą pasiūlymą teikusios „Axis Industries“ ir „City Service“ – nurodė, kad šilumininkams pateikė antkainius. Abu pasiūlymai pripažinti tinkamais, nors, VPT nuomone, jie abu turėjo būti atmesti, o konkursą iškart derėjo nutraukti.

Galiausiai konkurso laimėtoju tapo „Axis Industries“ ir „City Service“ pasiūlymas už 4,84 mln. Lt. VPT nuomone, „Vilniaus energija“ padarė eilę rimtų Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimų, taigi sandoris „niekinis ir negalioja“. Šilumininkai apie savo sprendimą dėl sutarties nutraukimo VPT turi informuoti per 10 darbo dienų.

R.Germanas: įstatymų nepažeidėme

Bendrovės komercijos direktoriaus Rimanto Germano teigimu, VPT įvertintas pirkimas buvo skelbtas viešai ir atviras visiems dalyviams.

„Pagrindinis viešojo pirkimo dalyvių vertinimo kriterijus – mažiausia kaina. Dalyviai turėjo pasiūlyti savo įkainius darbų atlikimui vadovaudamiesi oficialiomis Statybos resursų skaičiuojamosiomis rinkos kainomis. Pasiūlymo kaina buvo apskaičiuojama naudojant visiems tiekėjams vienodą ir objektyvų kriterijų“, - sakė R. Germanas.

Anot jo, VPT išvada, esą atrankos taisyklės buvo dirbtinai palankios vienai iš viešajame pirkime dalyvavusių įmonių, neatitinka tikrovės. „Įstatymų nepažeidėme, pagrindo neturintį VPT vertinimą skųsime teismui“, - teigė R. Germanas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją