Tačiau Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) siūlo ministerijai darsyk persvarstyti VIAP ir sumažinti kvotą Lietuvos elektrinę valdančiai bendrovei „Lietuvos energijai“ planuojamą dalį.

„Argumentas yra labai paprastas – šiemet planuojama, kad „Lietuvos energija“ pagamins ir į tinklus patieks apie 1 TWh elektros. Istorija rodo, kad nei 2010 m., nei 2011 m. Lietuvos elektrinė neišnaudoja kvotos ir patiekia mažesnį nei jai nustatyta elektros kiekį, o tai atsiremia į VIAP lėšas. Taigi nelabai yra priežasčių, kodėl kitais metais turėtų būti kitaip“, – DELFI sakė VKEKK pirmininkė Diana Korsakaitė.

Šiemet Lietuvos elektrinei skirta 1,74 TWh remtinos energijos, o 2012 m. planuojama skirti 1,53 TWh.

„Dujų kainos yra labai smarkiai išaugusios, o Lietuvos elektrinė elektrą gamina iš dujų, taigi sumažinta kvota nepadengia dujų kainos įtakos“, – teigė D. Korsakaitė.
Rugsėjį dujos kainavo beveik 40 proc. brangiau nei prieš metus.

Pagal dabartinius skaičiavimus, VIAP suma kitąmet turėtų būti per 700 mln. Lt, iš jų „Lietuvos energijai“ tektų per 400 mln. Lt. Šiemet VIAP suma yra 613 mln. Lt.

„Grubiai skaičiuojant 100 mln. Lt yra 1 ct/kWh. Iš tikrųjų tai taip (elektra vartotojams brangtų 1 ct – DELFI). Mes dar turime pasvarstymų, kaip elgtis su perteklinėmis lėšomis, kurios Lietuvos elektrinėje buvo surinktos 2010 m. Kaip tik penktadienį dėl to sėsime derėtis. Tačiau tai vis tiek kainos neatpigintų 1 ct, todėl mes ir prašome, kad ministerija dar sykį pasižiūrėtų į „Lietuvos energijos“ kvotinę apimtį“, – tvirtino ji.

Taigi vietoj 6,01 ct/kWh tarife gyventojams kitąmet VIAP turėtų sudaryti 7 ct/kWh.

Tačiau su kvotos mažinimu nesutinka Energetikos ministrerija. Energetikos ministro Arvydo Sekmoko patarėjas ryšiams su visuomene Kęstutis Jauniškis DELFI tvirtino, kad siūloma kvota reikalinga energetikos sistemos stabilumui užtikrinti.

„1,53 TWh elektros gamybos kvota Lietuvos elektrinei būtina tiekimo saugumui ir energetikos sistemos rezervams užtikrinti. 1,1 TWh yra pačios elektrinės darbo technologinis minimumas. Bet šiuo atveju mes kalbame apie visos Lietuvos elektros energetikos sistemos stabilumo ir patikimumo užtikrinimą“, – komentavo jis.

Visos kitos elektros kainos sudedamosios dalys nekinta. Galutinį sprendimą dėl elektros kainos VKEKK ketina priimti kitą savaitę.

VIAP yra vartotojų remiama dalis elektros gamintojams, kurie yra palaikomi norint užtikrinti Lietuvos energetikos sistemos patikimumą arba paremti atsinaujinančius išteklius. VIAP yra tiesiogiai įskaičiuojama į elektros kainą visiems vartotojams.

DELFI primena, kad spalio pradžioje A. Sekmokas sakė, jog siekiama, kad elektra visai nebrangtų arba brangtų apie 1 ct/kWh.

Nuo šių metų elektros kaina nekito.

Vienos laiko juostos tarifas gyventojams yra 45 ct/kWh, naudojantiems elektrines virykles – 43 ct/kWh.
Šiuo metu gyventojai, besinaudojantys dviejų laiko juostų tarifu, už dieną sunaudojamą elektrą moka 49 ct/kWh, o naktį ir savaitgaliais – 34 ct/kWh.

O tie, kurie naudojasi dviejų laiko juostų tarifu ir maistą gamina elektrine virykle, už dieną sunaudojamą elektrą moka 45 ct/kWh, o naktį ir savaitgaliais – 32 ct/kWh.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją