A.Kubiliaus teigimu, už jėgainės uždarymo projektą atsakinga ne tik Lietuva, bet ir Europos Komisija kartu su Europos rekonstrukcijos ir plėtros banku (ERPB). Jo žodžiais, atsakomybė tenka visiems projekto vykdytojams.

"Uždarymas yra ne tik mūsų valdomas - kartu su Europos Komisija, kartu su Europos rekonstrukcijos ir plėtros banku yra visas projektas valdomas. Mums kai kas nepatinka toje valdymo struktūroje, mes keliame natūraliai klausimus, ar negalima būtų turėti efektyvesnės valdymo struktūros. Mums nepatinka ir sutartys, kurios buvo pasirašytos 2005 metais su pagrindiniu darbų rangovu "Nukem" kompanija. Mes nuolat informuojame Europos Komisiją apie problemas, kokias matome, ir tą bendrą atsakomybę turime realizuoti. Tai yra abipusis įsipareigojimas", - kalbėjo A.Kubilius.

Jis tvirtino, kad Lietuvos netenkina EK-jos numatyta skirti pinigų suma tolesniam IAE uždarymui, ir kartą neigė žiniasklaidos pranešimus, neva Vyriausybė nesidera su Europos Komisija.

"Ta suma, kuri buvo įrašyta į biudžetą (2014-2020 metų Europos Sąjungos biudžeto projektą - BNS), mūsų netenkina. Aktyviai vyksta derybos arba diskusijos, galima ir taip pavadinti. Energetikos ministras Arvydas Sekmokas per rugsėjį ir spalį Briuselyje jau lankosi trečią kartą, ir kaip tik šiandien grįžta iš Briuselio. Be abejo, viena iš temų, šalia kitų svarbių energetikos temų, diskusijose yra ir Ignalinos uždarymo reikalai", - ketvirtadienį interviu Žinių radijui sakė A.Kubilius.

Pasak spaudos, iki lapkričio pabaigos EK turėtų paskelbti sumą, kuri būtų skirta 2014-2020 metais Ignalinos atominei elektrinei uždaryti. Vyriausybė nepatenkinta būsimu Ignalinos AE uždarymo finansavimu - 2014-2020 metų Europos Sąjungos biudžeto projekte tam gali būti skirta tik iki pusės būtinos sumos.

Lietuva prašo naujoje finansinėje perspektyvoje skirti 870 mln. eurų (3 mlrd. litų), tuo tarpu jai gali būti skirta tik apie 300-400 mln. eurų (1-1,4 mlrd. litų) arba dar mažiau.

Pasak žiniasklaidos, jog IAE uždarymo projekto sėkmė priklausys nuo Europos Komisijos ambicijų, ES šalių pozicijos, Vokietijos kompanijų lobistų ir Lietuvos politikų gebėjimo užtikrinti, kad nenukentėtų šalies interesai. Artimiausiu metu Lietuva paskirs specialų pareigūną, jam teks misija derėtis su Europos Komisija dėl IAE uždarymo reikalų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją