Energetikos ministerija siūlo, kad Elektrėnuose esanti Lietuvos elektrinė savo perteklines dujas nemokamai perduotų termofikacinėms elektrinėms, kurios iš jų gamintų šilumą ir elektrą. Elektrą jos grąžintų Lietuvos elektrinei, o šilumą patiektų gyventojams.

Ministerija teigia, kad planas buvo pristatytas ir aptartas su šilumos tiekėjais. Pastarieji patvirtino, kad yra pasirengę šio pasiūlymo pagrindu mažinti centralizuotai tiekiamos šilumos kainas gyventojams.

Jau anksčiau VKEKK pirmininkė Diana Korsakaitė teigė, kad pastarasis pasiūlymas neatitinka nei Lietuvos, nei europinių teisės aktų.

„Mes, kaip reguliatorius, matome dvi problemas: nulis skaidrumo ir nulis suderinamumo su teisine baze. Nėra jokio suderinamumo nei su nacionaline, nei su europine teise, nes kalbama apie rimtus kryžminius subsidijavimus tarp elektros ir šilumos vartotojų. (...) Nežinau, kodėl einama šiuo keliu ir vartotojai taip klaidinami, sukeliami visiškai nepagrįsti lūkesčiai“, – DELFI sakė D. Korsakaitė.

Ministerijos nuomone, šis pasiūlymas gali būti realizuotas minimaliai papildžius kelis poįstatyminius teisės aktus. Pažymėtina, kad minėtas pasiūlymas neturės įtakos elektros kainai.

Pasak ministerijos, tai leistų daugiau nei 60 proc. visų centralizuotai tiekiamos šilumos vartotojų šių metų lapkritį ir gruodį šilumą atpiginti apie 5 proc., o kitų metų sausio-kovo mėnesiais – 10 proc.

A.Zuokas: kratomasi atsakomybės

Vilniaus meras Artūras Zuokas, kuris kiek anksčiau pateikė panašų pasiūlymą, teigia, kad energetikos ministras Arvydas Sekmokas kratosi atsakomybės.

„Džiaugiuosi, kad energetikos ministras dar kartą patvirtino, kad mūsų pasiūlymas įgyvendinamas ir šilumos kainą dar šį sezoną visoje Lietuvoje galima būtų sumažinti 4 ct/kWh. Energetikos ministerija ir Vyriausybė nori nusimesti atsakomybę nuo savęs ant VKEKK. Apie šilumos kainų mažinimą reikėjo kalbėti gerokai anksčiau. Mes konkretų, aiškų pasiūlymą, kaip galima būtų sumažinti šilumos kainą visoje Lietuvoje pateikėme dar rugpjūtį“, - sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Jis ragina Vyriausybę ir Energetikos ministeriją dar kartą peržiūrėti Vilniaus savivaldybės pasiūlymą, kaip sumažinti šilumos kainas visos Lietuvos gyventojams, ir kuo greičiau priimti tinkamus sprendimus.

„Viskas yra Vyriausybės ir Energetikos ministerijos rankose. A.Sekmokas šilumos kainą galėtų sumažinti vienu įsakymu“, - pabrėžė Vilniaus meras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją