Anot N. Udrėno, priėmus Šilumos ūkio įstatymą gyventojų bendrijoms suteikti svertai pasirinkti pigiausius ir geriausiai jų poreikius atitinkančius šilumos punktų prižiūrėtojus.

"Bendromis pastangomis ir gyventojų iniciatyvos dėka tikrai yra realu sumažinti šilumos vartojimą ir atitinkamai šilumos sąskaitas", - antradienį Žinių radijui sakė N. Udrėnas

Prezidentės patarėjas pažymėjo, kad priimtas Šilumos ūkio įstatymas nėra paskutinis žingsnis mažinant šilumos kainas. Pasak jo, aktyvesnis valstybės dalyvavimas savivaldybių šilumos ūkių valdyme padėtų gyventojams geriau atstovauti jų interesus.

Jo teigimu, nuo 1997-ųjų, kai šilumos ūkių priežiūra perduota savivaldybėms, šilumos kainos skirtingose savivaldybėse labai skiriasi. Dalyje jų nebuvo žiūrima gyventojų interesų, šilumos ūkis buvo vystomas neefektyviai.

"Šilumos sektoriuje valstybės vaidmuo turėtų augti. Valstybė turėtų daryti didesnę įtaką investiciniams sprendimams šilumos ūkyje, kad nauda atitektų ne tik privatininkams, bet būtų suteikiama visiems žmonėms" - teigė N. Udrėnas.

ELTA primena, kad Seimas rugsėjo 29 d. priėmė Šilumos ūkio įstatymo pataisas, kuriomis bendrovėms, valdančioms ir prižiūrinčioms miesto šilumos ūkį, nebeleidžiama kartu būti ir daugiabučių namų administratorėmis.

Taip tikimasi pagerinti komunalinių paslaugų vartotojų daugiabučiuose namuose interesų apsaugą ir sąžiningą konkurenciją komunalinių paslaugų sektoriuje.

Prezidentė D. Grybauskaitė prognozuoja, kad jos inicijuotos Šilumos ūkio įstatymo pataisos šilumos kainą leis sumažinti nuo 7 iki 9 proc. Tiesa, pasak šalies vadovės, dar daugiau sąskaitas už šildymą sumažintų alternatyvaus kuro - biokuro - naudojimas.

"Spekuliuoti man būtų sunku. Iš tiesų, šio įstatymo tikslas pirmiausia buvo ne kaina, o konkurencijos atsiradimas kaip toks, kuris turėtų įtakoti kainą, nes šiuo metu turime monopoliją ir gaminant šilumą, ir ją skirstant, ir prižiūrint, ir ypač didžiuosiuose miestuose, ypač Vilniuje. (...) Todėl labai svarbu, kad ne tik įstatymas, bet ir pačios savivaldybės valdytų šilumos ūkius atsakingai ir galvodamos apie žmogų, o ne apie atskirų įmonių interesus", - pabrėžė šalies vadovė.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją