Pasak jo, esama pavojaus, kad „biokuro rinka arba jo gamintojai bus tie patys, kurie tiekia šilumą, t. y. atsitiks tas pats, kas atsitiko su šilumos punktais, todėl Vyriausybė turi imtis visų priemonių, kad šilumos tiekėjai netaptų biokuro tiekėjais“.

Jis atkreipė dėmesį, kad yra ir kitokių būdų, kaip kovoti su šilumos ūkio monopolija. Vienas iš jų – panaikinti dirbtinius apribojimus gyventojams patiems keisti šildymo būdą.

„Provincijoje kai kuriose vietose šilumos kaina jau viršija elektros kainą. Daugybė žmonių bando keisti šildymo būdą, kas iš tikro yra nesudėtingas techninis klausimas, tačiau Energetikos ministerijos patvirtintos taisyklės iš esmės sukuria situaciją, panašią į Eglės žalčių karalienės, kur duodamos sunešioti geležinės kurpaitės, t. y. realiai neįmanoma“, – sakė P. Markevičius.

Teisininko manymu, Lietuvoje galiojanti šildymo būdo keitimo tvarka esanti teisiškai nelegali.

„Pagal Šilumos ūkio įstatymo 21 straipsnį, šildymo būdas turi būti keičiamas Statybos įstatymo tvarka, todėl A. Sekmokas, mano nuomone, reglamentavęs šildymo būdo keitimą, priėmė nelegalų teisės aktą, nes jis nėra įgaliotas reglamentuoti šildymo būdo keitimo, tačiau ši šildymo būdo keitimo tvarka, kurią patvirtino ministras A. Sekmokas, galioja visoje Lietuvoje ir sukuria didžiulę teisinę koliziją“, – teigė P. Markevičius.

Energetikos viceministras Kęstutis Žilėnas, paklaustas, ar Vilniaus meras Artūras Zuokas teisus, sakydamas, kad suskystintųjų gamtinių dujų terminalo statyba stabdo biokuro plėtrą Lietuvoje, teigė kad abu šie projektai suderinami. Pasak viceministro, kai savivaldybė nepolitikuoja, o imasi konkrečių darbų, naudoti biokurą daugiabučiams šildyti įmanoma.

„Turime tikrai gražių pavyzdžių. Jeigu teko girdėti, šiemet, pavyzdžiui, – Naujoji Akmenė. Kai yra noras, kai savivaldybė dirba, nepolitikuoja, sutaria su šilumos tiekėjais ir randa finansavimo galimybių, pakeitė šilumos trasas, pastatė biokuro katilinę ir atpigo šiluma. Šiandien Naujojoje Akmenėje, kur visada būdavo didžiausia šilumos kaina Lietuvoje, yra pigiau nei Vilniuje“, – sakė K. Žilėnas.