„Savo ruožtu Energetikos ministerija ir aš asmeniškai turėčiau pasakyti, kad dar nesame visko padarę, kas sąlygotų, kad kainos mažėtų, todėl matome, kad reikia ta linke dirbti, jog kainos mažėtų ir būtų prieinamos visiems vartotojams“, – trečiadienį energetikos konferencijoje „Kodėl nepinga šildymas Lietuvoje?“ pripažino energetikos viceministras Kęstutis Žilėnas.

Pagrindinėmis problemomis jis įvardija pagal mūsų pragyvenimo lygį per didelės šilumos kainas, neefektyvų šilumos vartojimas kiauruose daugiabučiuose, neefektyvią reguliavimo ir kontrolės sistemą, ribotą šilumos būdo pasirinkimą.

„Turbūt niekas nesiginčija, kad kainos pagal mūsų pragyvenimo lygį yra tikrai didelės. (...) Taip pat sumažinus šilumos vartojimą, drastiškai mažės ir sąskaitos už šildymą“, – teigė jis.

Greito veikimo priemonėmis jis įvardijo praėjusią savaitę Seime priimtą Šilumos ūkio įstatymą ir planus, kad perteklines dujas Lietuvos elektrinė perleistų termofikacinėms elektrinėms. Skaičiuojama, kad Šilumos ūkio įstatymo pataisos šilumą galėtų atpiginti apie 7 proc., o Lietuvos elektrinės dujos – apie 13 proc.

K. Žilėno pateikiamais duomenimis, Šilumos ūkio įstatymo pataisose numatyta, kad šilumos punkto priežiūrą atidavus į gyventojų rankas, šiluma Kaune pigtų 7,2 proc, Vilniuje – 6,7 proc., Druskininkuose – per 5 proc.

Tačiau dujų perdavimui termofikacinėms elektrinėms prieštarauja Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, tvirtinanti, kad tai neįmanoma ir vartotojams sukeliami nepagrįsti lūkesčiai.

Šilumos sektoriaus problemas žadama spręsti ir ilgalaikėmis priemonėmis, tačiau K. Žilėnas jų neatskleidė.

Jis tepasakė, kad planuose yra nauja Šilumos ūkio koncepcija ir naujas Šilumos ūkio įstatymas, tačiau, kas juose bus numatyta, nedetalizavo.

DELFI primena, kad rudenį laukiama rekordinių šilumos kainų – rugsėjo pradžioje dujos buvo 37 proc. brangesnės nei prieš metus, dėl to šildymas gyventojams bus apie 17 proc. brangesnis.
Šiuo metu didžiuosiuose miestuose šiluma kainuoja 24,05-33,3 ct/kWh. Visoje Lietuvoje šilumos kainos svruoja nuo 18,9 ct/kWh iki 36 ct/kWh.

Centralizuotu šildymu naudojasi apie 600 tūkst. Lietuvos gyventojų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją