"Mums svarbu siūlyti ilgalaikius projektus, kurie atitiktų Vilniaus gyventojų lūkesčius", - sakė didžiausios Lietuvoje šilumos tiekimo bendrovės "Vilniaus energijos" valdybos pirmininkas, "Dalkia" atstovas Baltijos ir NVS šalims Jeanas Sacreaste'as, susitikęs su Vilniuje viešinčiu Prancūzijos premjeru Francois Fillonu.

Francois Fillonas
Pastarasis savo vizitą pradėjo apsilankymu šilumą tiekiančioje bendrovėje "Vilniaus energija", kuri priklauso "Dalkia".

Pasak J.Sacreaste'o, tai svarbu, siekiant didinti biomasės gamybos pajėgumus ir sumažinti priklausomybę nuo importuojamų dujų bei sumažinti anglies dvideginio išmetimus. F.Fillonas beveik pusvalandį apžiūrinėjo įrenginius, biokuro sandėlius, o vėliau išklausė pristatymą apie įmonės veiklą.

"Vilniaus energija" yra didžiausia Prancūzijos investicija Lietuvoje.

Ankstesnė Vilniaus valdžia šių metų pradžioje buvo nutarusi peržiūrėti šilumos tinklų nuomos sutartį su "Dalkia". Sprendimas numatė, kad jei per keturis mėnesius nebus pasiektas sutarimas su "Dalkia", administracijos direktorius pradės sutarties nutraukimo procedūrą.

Sutarties nutraukimo iniciatoriai sakė, jog " Vilniaus energija" nesiekia tiekti šilumos energijos kuo mažesne kaina. Anot jų, išnuomotą bendrovės " Vilniaus šilumos tinklai" turtą faktiškai valdo ne Prancūzijos įmonė " Dalkia", o bendrovė "Icor" (buvusi "Rubicon group").

Vilnius taryba 2010 metų birželį nepritarė siūlymui dar dvidešimčiai metų iki 2037 metų pratęsti Vilniaus šilumos tinklų nuomą koncernui " Dalkia".

Būtinybė pratęsti sutartį, nors dar likę 7 metai iki jos pabaigos, buvo motyvuojama tuo, kad nuo 2016 metų sausio 1 dienos įsigalios europiniai į aplinką išmetamų teršalų sumažinimo reikalavimai. "Dalkia" žadėjo investuoti 850 mln. litų su sąlyga, jeigu nuomos sutartis būtų pratęsta iki 2037 metų.

Penktadienį Prancūzijos ministras pirmininkas susitiks su prezidente Dalia Grybauskaite ir premjeru Andriumi Kubiliumi. Penktadienio vakarą numatoma bendra dviejų premjerų spaudos konferencija.

Susitikimuose ketinama aptarti Europos Sąjungos (ES) finansinius ir politinius klausimus, dvišalius ryšius. Į Lietuvą F.Fillonas atvyko iš Lenkijos, kur dalyvavo ES Rytų partnerystės susitikime.

Kaip rodo Lietuvos užsienio reikalų minsiterijos interneto svetainėje pateikiama informacija, tai pirmasis Prancūzijos premjero vizitas Lietuvoje. 2001 metais valstybinio vizito į Lietuvą buvo atvykęs tuometinis Prancūzijos prezidentas Jacquesas Chiracas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją