Prieš pradedant Šilumos ūkio įstatymo svarstymą, beveik visi į tribūną lipę parlamentarai pasisakė už kuo greitesnį įstatymo priėmimą. Vienintelis partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas Julius Veselka pasisakė prieš.

Vėliau buvo svarstomi pavienių parlamentarų ir Vyriausybės teikiami įstatymo projekto pakeitimai ir papildymai. Viskas vyko pakankamai sklandžiai iki buvo pritarta K. Daukšio pataisai.

Pristatydamas savo pasiūlymą, buvęs ūkio ministras teigė siūlantis atsisakyti nuostatos, kuri riboja žmonių teisę rinktis. Esą prezidentės siūlomame įstatymo variante griežtai numatyta, kad šilumos punktų prižiūrėtoju negali būti su šilumos tiekėjais glaudžiai susijusios įmonės, o tai liečia ir tuos šilumos punktus, kurie nuosavybes teise priklauso daugiabučių namų bendrijoms. Taigi K. Daukšys įstatyme pasiūlė įvesti išimtį ir leisti daugiabučių gyventojams nevaržomai rinktis šilumos punktų prižiūrėtojus, jei punktai yra namo gyventojų bendra nuosavybė.

Už tokį pasiūlymą pasisakė 51 parlamentaras, prieš – 11, susilaikė – 37. Taigi trijų balsų dauguma K. Daukšio pasiūlymui buvo pritarta.

Paaiškėjus balsavimo rezultatams, Seimo pirmininkė Irena Degutienė paklausė įstatymą pristatančio parlamentaro Kęstučio Masiulio, ar Seimas tokiu sprendimu kartais nesujaukė prezidentės pataisų. K. Masiulis teigė negalįs tvirta pasakyti, ar įstatymą galima toliau svarstyti tokia forma.

Kilus sąmyšiui, Šilumos ūkio įstatymo svarstyme padaryta pertrauka. Toliau parlamentarai šį įstatymą nagrinės ketvirtadienį.

Beje, šilumininkai viešai pareiškė pritariantys prezidentės pataisoms.

„Jau gerą dešimtmetį kalbame apie būtinybę tiksliai įvardinti atsakomybės ribas. Priėmus įstatymo pataisas, ant šilumos tiekėjų pečių nebebus nepelnytai kraunama atsakomybė už prastą daugiabučių namų būklę, šilumos švaistymą“, - antradienį išplatintame pranešime cituojamas Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas.

DELFI primena, kad vienas esminių įstatymo pakeitimų liečia šilumos punktų prižiūrėtojus. Jei Seimas uždraus šilumos punktus prižiūrėti su šilumininkais glaudžiai susijusioms įmonėms, tai pirmiausiai bus matoma sostinėje, mat čia šilumos punktus dažniausiai prižiūri didžiausias Lietuvoje daugiabučių namų administratorius – bendrovė „City Service“. Ji priklauso koncernui „Icor“ (buv. „Rubicon Group“), kurio du akcininkai – Andrius Janukonis ir Linas Samuolis – tiesiogiai dalyvauja šilumą tiekiančios „Vilniaus energijos“ valdyme.

Beje, tas pats K. Daukšys iš Seimo tribūnos antradienį taip pat pareiškė, kad prezidentės teikiamas įstatymas „realiai skirtas praktiškai vienai verslo grupei“. „Bet jeigu negalima kitaip suvaldyti, reikia taip suvaldyti“, - sakė „darbietis“.

Svarstant įstatymo projektą, parlamentarai pritarė ir dar vienam K. Daukšio siūlymui. Į įstatymo projektą įtraukta nuostata, nurodanti, kad šilumos tiekėju gali būti tik tie ūkio subjektai, kurie šilumos tinklus turi nuosavybės teise. Parlamentaras neslėpė, kad tokiu būdu siekia šilumos tinklus grąžinti į savivaldybių rankas, mat privačioms kompanijoms jie priklauso ne nuosavybės teise, o yra išnuomoti ilgesniam ar trumpesniam laikui. Šiam K. Daukšio pasiūlymui Seimas pritarė minimalia vieno balso dauguma: už balsavo 48 parlamentarai, prieš ar susilaikė – 47.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją