"Darbai toliau tęsiami ir vykdomi, mūsų pozicijos visiškai nesikeičia ir reikalavimai darbų rangovui lieka tokie patys. Šiuo požiūriu aš tikiuosi, darbų tąsa leis pamatyti ir daugiau pažangos", - interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė A.Kubilius.

Pasak Vyriausybės vadovo, Lietuvai pavyko sustabdyti darbų vėlavimą, tačiau Vyriausybei kyla abejonių, ar visa įranga atitinka technologinius saugos reikalavimus, taip pat dėl kai kurių užsienio ekspertų pasirinkimo.

A.Kubilius pripažino, kas po 2010 metų, kai pasikeitė IAE vadovybė, yra gerų dalykų, bet esama ir problemų, o didžiausios jų - smarkiai vėluojantys ir brangstantys uždarymo darbai.

"Priežastys to yra dar 2005 metais ankstesnių Vyriausybių ir įmonės vadovybės pasirašytos sutartys su pagrindiniu rangovu - su "Nukem" kompanija, kurios nepakankamai apgina Lietuvos interesus. Svarbiausi projektai vėluoja nuo dviejų iki daugiau nei trejų metų. Mums pavyko tą vėlavimą sustabdyti, daug vyksta kietų derybų dėl rangovų pateiktų reikalavimų branginti projektus. Tačiau nepaisant šių teigiamų permainų, nėra išspręsti reikalai dėl kai kurių technologinių dalykų. Mums kyla abejonių, ar visa technologinė įranga atitinka keliamus saugos reikalavimus, pačioje įmonėje išryškėjo kai kurios darbo organizavimo problemos, iškilo abejonių dėl kai kurių išorės ekspertų pasirinkimo ir todėl, kaip ir kitose įmonėse, kur matome, kad vadovybė neišsprendžia kai kurių esminių uždavinių, tai ji keičiama", - kalbėjo premjeras.

A.Kubilius pakartojo nenorintis vertinti O.Čiukšio pareiškimų, neva Ignalinos jėgainėje yra valdymo suirutė, kuri naudinga rangovams - Rusijos kapitalo įmonei "Nukem".

"Tikrai nesiimu vertinti pono Čiukšio pareiškimų, manau, jo pareiškimai kalba patys už save. Iš tiesų ne pirmas ir paskutinis kartas, ka atleidžiant įmonės vadovą arba aukštą pareigūną, jis ima politikuoti. Tai nėra labai padorus ir garbingas elgesys", - sakė Vyriausybės vadovas.

Komentuodamas klausimą apie naujų IAE specialistų atlyginimus, A.Kubilius sakė, jog tai yra įmonės vadovybės reikalas: "Nesiimu spręsti, matyt, reikės ieškoti būdų, kad tai, ką sakė ir ministras Sekmokas, tarp naujų įmonės darbuotojų ir patyrusių, seniau dirbančių darbuotojų, įtampų neturėtų būti, ir manau, įmonės vadovybė ras tinkamus sprendimus", - sakė premjeras.

O.Čiukšys anksčiau yra sakęs, kad IAE uždarymo darbai vėluoja apie 3-4 metus. Jo teigimu, ir toliau stringa panaudoto branduolinio kuro (B1) ir kitų saugyklų statyba, o kietųjų radioaktyviųjų atliekų kapinyno vienos dalių įrengimas (B2) iš esmės dar nepradėtas. Pirmasis projektas pagal pernai suderintą naują grafiką turėjo būti baigtas šiemet liepos mėnesį, tačiau naujas terminas - 2012 metų lapkritis.

"Nukem" įgyvendina du didelius IAE uždarymo projektus - įrengia 123 mln. eurų (425 mln. litų) vertės kietųjų radioaktyviųjų atliekų saugojimo kompleksą ir stato 193 mln. eurų (666 mln. litų) pradinės vertės laikinąją panaudoto branduolinio kuro saugyklą. "Nukem" reikalauja mokėti papildomai dešimtis milijonų eurų už darbus, nes esą jie vėluoja dėl Lietuvos kaltės.

IAE ir Energetikos ministerijos vadovybė inicijavo derybas su Europos rekonstrukcijos ir plėtros banku, kad IAE uždarymo finansavimo lėšomis disponuotų pati Lietuva, kuri taip pat pati, be "Nukem" pagalbos įgyvendintų ir kitus uždarymo projektus. Už ERPB administruojamus pinigus esą samdomi brangūs užsienio ekspertai, kurių paslaugos per metus kainuoja apie 4 milijonus eurų.

Trečiadienį IAE vadovas Žilvinas Jurkšus iš pareigų atleido energetikos ministro pasitikėjimą praradusį O.Čiukšį, kuris yra pareiškęs, kad jėgainėje vyrauja chaosas. Pasak O.Čiukšio, jo pasitraukimu labiausiai suinteresuota "Nukem".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją