Atsakydamas į televizijos kanalo "Euronews" klausimą, ar gali pasikartoti dujų krizė ir būti sustabdytas jų tiekimas į Europą, Rusijos lyderis vylėsi, kad Maskva ir Kijevas vis dėlto sugebės susitarti.

"Jūs žinote, aš tikiuosi, jog vis dėlto pastarųjų metų patyrimas mūsų artimus partnerius ir draugus turi išmokyti, kad negalima sugriauti sutarčių - net jeigu jos jiems ir nepatinka", - sakė D.Medvedevas.

"Kai mūsų kolegos, partneriai, Ukrainos prezidentas, Ukrainos ministras pirmininkas sako: ši sutartis neteisinga, ji negera, ir mes jos nevykdysime... Paklausykite, tai ant jokio kurpalio nelenda", - pareiškė Rusijos prezidentas ir pridūrė: "Visos sutartys iki tol, kol jos nepanaikintos teismo tvarka ar šalių nenutrauktos, turi būti vykdomos".

Pastarosiomis savaitėmis Rusija ir Ukraina ginčijasi dėl Rusijos dujų tiekimo sąlygų ir kainos.

Kijevas primygtinai teigia, kad abiejų šalių vyriausybių 2009 metais sudaryta sutartis (kurią pasirašė Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas ir tuometinė Ukrainos vyriausybės vadovė Julija Tymošenko) yra neteisinga.

Sutartyje nustatytas dujų pagrindinis tarifas - 450 dolerių už tūkstantį kubinių metrų dujų, tai 100 dolerių brangiau nei kaina Europoje. Tačiau 2010 metų pavasarį Maskvai ir Kijevui susitarus panaikinti eksporto muitą Ukrainai mainais už naują sutartį dėl Rusijos Juodosios jūros laivyno, Kijevas moka už dujas mažiau nei Europa.

Pirmajame šių metų ketvirtyje Ukraina mokėjo už Rusijos dujas 264 dolerius už tūkstantį kubinių metrų, antrajame - 295. Bet metų pabaigoje, pasak "Gazprom" vadovo Aleksejaus Milerio, kaina išaugs iki 500 dolerių.

"Mes norime tik sugrįžti į civilizuotą vagą, prie rinkos kainos Europoje, - pareiškė Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius interviu agentūrai "Kommersant". - 2009 metų kainos formulė abejotina, mes negalime su ja sutikti. Jeigu pažiūrėtume į realias kainas, pavyzdžiui, Vokietijoje, tai mes mokame maždaug 200 dolerių daugiau. Mes turime omenyje tik sugrįžti prie teisingos kainos - tai Vokietijos kaina, minus 70 dolerių transportavimo nuo Rusijos sienos iki Vokietijos tarifo".

Kalbėdamas apie dujų kainą Ukrainai D.Medvedevas pabrėžė, kad dabartiniai tarifai yra teisingi, nes nesikeičia vienoms ar kitoms šalims.

"Formulė yra universali, ji taikoma ir Ukrainai, ir kitoms šalims, - sakė D.Medvedevas. - Kalbos, kad mes mokame daugiau nei kitos valstybės niekuo nepagrįstos. Tai gryniausia propaganda. Ukraina moka pagal tą pačią formulę ir moka tiek, kiek moka kiti vartotojai Europoje".

Rusija pasirengusi svarstyti dujų kainos sumažinimą tik tuo atveju, jeigu Ukraina įstos į Muitų sąjungą arba sutiks sujungti su "Gazprom" Ukrainos bendrovę "Naftogaz", kuriai priklauso šalies dujų transportavimo sistema. nei viena, nei kita Kijevas kol kas daryti nenori.

Interviu "Euronews" D.Medvedevas pavadino nepagrįstais Kijevo argumentus, kad įstojimas į Rusijos, Baltarusijos ir Kazachstano Muitų sąjungą gali trukdyti Ukrainos narystei Pasaulinėje prekybos organizacijoje (PPO).

"Jie, tiesa, kažkodėl sako, kad PPO jiems trukdo būti Muitų sąjungoje - bet trupučiuką keista: kažkodėl mums Muitų sąjunga netrukdo stoti į PPO, o jiems trukdo. Bet tai jau vidaus pačių savęs vertinimas", - sakė Rusijos prezidentas.

Anksčiau D.Medvedevas vylėsi, kad Rusija įstos į PPO jau iki šių metų pabaigos, bet kol kas tam trukdo Gruzijos pozicija. Gruzija reikalauja, kad Maskva uždarytų muitinės postus Pietų Osetijoje ir Abchazijoje, kurias Tbilisis laiko okupuotomis Gruzijos teritorijomis.

Anksčiau per Ukrainos ir Rusijos ginčus buvo laikinai išjungtas Rusijos dujų tiekimas Kijevui, todėl per Ukrainą į Europą jos buvo tiekiamos su pertrūkiais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją