Iš pareigų verčiamas Osvaldas Čiukšys, Ignalinos atominės elektrinės (IAE) Korporatyvinių reikalų direktorius, tvirtina, kad pagrindiniai uždarymo projektai – laikinosios panaudotos kuro saugyklos (B1) ir kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo komplekso (B2/3/4) statyba – vėluoja ir brangsta dėl pagrindinio rangovo – rusiško kapitalo Vokietijos bendrovės „NUKEM Technologies“ (NT) kaltės.

IAE skaičiuoja, kad vėluojant projektui B1, branduolinis kuras ir toliau saugomas IAE rektoriuje ir baseinuose, o dėl to IAE iš viso patirs apie 56 mln. Lt papildomų išlaidų, apie 2,5 mln. Lt per mėnesį. B1 projektas gerokai užtruko ir dėl rangovės „Ranga IV” bankroto.

Dar daugiau nerimo kelia žinia, kad Lietuva, 2014- 2020 m. finansavimo laikotarpiui IAE uždarymo darbams tęsti prašanti 870 mln. eurų, gali gauti mažiau nei pusę šios sumos.

ES uždaromoms elektrinėms (Lietuvoje, Bulgarijoje ir Slovakijoje) kol kas numatyta skirti tik 700 mln. eurų. Pasak O. Čiukšio, iš šios sumos Lietuva galėtų pretenduoti į 300-400 mln. eurų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją