Siekiama, kad iš šilumą ir elektrą tuo pačiu metu gaminančios Vilniaus termofikacinės elektrinės būtų superkama ne 457 Gwh, bet 962 Gwh elektros. Taip pat siūloma, kad iš Vilniaus kogeneracinės elektrinės elektra būtų superkama ne po 23,88 ct/kWh, kaip yra dabar, o po 38,08 ct/kWh.

Už tiek superkama elektra iš Elektrėnuose esančios Lietuvos elektrinės, kuri yra laikoma Lietuvos elektros rezervu.

Iš abiejų elektrinių elektra superkama brangiau nei yra rinkos kaina, o už šį supirkimą moka visi Lietuvos vartotojai.

Trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje Vilniaus meras Artūras Zuokas sakė, kad įgyvendinus šį siūlymą šiluma Vilniuje pigtų 6 ct/kWh arba 23 proc.

Jo teigimu, dėl šio pasiūlymo elektros kaina nedidėtų, nes Lietuvos elektrinei mokamos lėšos keliautų Vilniaus kogeneracinei elektrinei.

Artūras Zuokas
„Šiuo metu mes neišnaudojame šios elektrinės privalumų, kam ji ir buvo statyta – gaminti elektrą ir iš jos subsidijuoti šilumą. (...) Kodėl Lietuvos elektrinė Elektrėnuose gamindama elektrą realiai šildo ežerą, kitaip tariant, įvairiausias žuvis? Būtent toks yra technologinis procesas. Gaminant tokį patį elektros kiekį ir mokant tokią pačią kainą kaip ir Lietuvos elektrinei, Vilniuje šilumą galėtume atpiginti 23 proc.“, – sakė A. Zuokas.

Abejojo, ar negautų dar didesnių pelnų

„Aš matau būdą ir norą nukelti problemas, kurios yra susikaupusios Vilniaus šilumos ūkyje, ant svetimų pečių, svetimų vartotojų“, – Vilniaus mero pasiūlymą vertino energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Jis sako suplanavęs susitikimą su šilumininkų asociacija, kad būtų rasta išeitis, kaip suvienodinti šilumos kainas. Pasak ministro, net ir biokuras nebūtinai mažina kainą. Panevėžyje šilumos kaina gana žema, o Biržuose, kuriuose naudojamas biokuras – aukšta. 

„O ar tai neduotų gerokai didesnių pelnų susijusioms privačioms struktūroms? (...) Su šilumos tiekimu Vilniuje yra susijusių daug įmonių ir, be abejo, tai galimai gerokai didintų jų pelnus“, – po Vyriausybės posėdžio svarstė ministras.

DELFI primena, kad A. Zuoką konservatoriai ir kitos politinės jėgos kaltina koncerno „Icor“ (buvusios „Rubicon Group“) protegavimu. Būtent šio koncerno kompanijos gauna didžiąją dalį pinigų, kuriuos „Vilniaus energija“ išleidžia per viešųjų pirkimų procedūras.
Premjeras Andrius Kubilius taip pat neliaupsino šio pasiūlymo: „Nesu nagrinėjęs jo siūlymo, mes svarstysime ir jau svarstome įvairius variantus. (...) Be abejo, nesinorėtų matyti tokios situacijos, kai vieniems vartotojams padedama kitų vartotojų sąskaita“.

Nesiima vertinti poveikio

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos administracijos direktorė Ana Selčinskienė DELFI sakė, kad su panašiu siūlymu „Vilniaus energija“ jau kreipėsi balandį.

Ji nesiėmė vertinti, kaip toks sprendimas galėtų veikti elektros kainą vartotojams. Sprendimą dėl supirkimo kvotų nustatymo priima Energetikos ministerija.

„Negalima skaičiavimų atlikti atskirai ir reikia vertinti visą kvotų sąrašą. Kai bus visas sąrašas, tada bus galima atlikti skaičiavimus ir pasakyti, ar brangs elektra, ar pigs šiluma (...) Išlupti Vilnių iš visos Lietuvos ir atlikti kažkokius mistinius skaičiavimus nėra tikslinga“, - komentavo A. Selčinskienė.

Įžvelgia pelną „Vilniaus energijai“

Buvęs Vilniaus šilumos tinklų vadovas ir dabartinis „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos savivaldybės taryboje seniūnas Bronius Cicėnas mano, kad dėl tokio sprendimo daugiausiai naudos gautų pati „Vilniaus energija“.

„Matyt, tai yra A. Zuoko viešieji ryšiai norint pasirodyti. (...) Jie turi didžiulius pelnus iš elektros energijos ir dar nori pasididinti. O kas iš to išeis? Šiluma turėtų pigti. Tačiau yra patvirtinta VKEKK metodika, kurioje numatyta, kad iš elektros energijos gautas pelnas gali būti nukreiptas šilumos kainos mažinimui tik iki 40 proc. Taigi vėl tą 60 proc. pelną jie pasiims į savo kišenę“, – DELFI kalbėjo jis.

Pašnekovas abejoja, ar Energetikos ministerija galėtų atsižvelgti į tokį pasiūlymą.

„Kaip Energetikos ministerija gali atsižvelgti nežinodama, kokius pelnus jie yra gavę pagal esamą situaciją. Viskas nuslėpta, gal ministerijai ir pateiktų tokius duomenis, bet mes tai niekas nežinome“, – tvirtino B. Cicėnas.

DELFI primena, kad dalyvaudamas savivaldos rinkimuose A. Zuokas šilumos kainą žadėjo sumažinti bent 20 proc. Šiuo metu šiluma Vilniuje kainuoja 27,54-29,56 ct/kWh su pridėtinės vertės mokesčiu.

Anksčiau Vilniaus miesto taryba pritarė „Vilniaus energijos“ akcijų perleidimui koncerno „Dalkia“antrinei bendrovei „Societe Valmy Defense 22“. Anksčiau buvo duomenų, rodančių, kad šios įmonės įstatinis kapitalas tesudaro 37 eurus, dabar jis yra 200 mln. eurų.

Dėl veiksmų, susijusių su šio sprendimo priėmimu, Vilniaus merą Artūrą Zuoką opozicija apskundė prokurorams.

Vilniaus miesto savivaldybės sprendimu Vilniaus šilumos tinklai yra išnuomoti su tarptautiniam koncernui „Dalkia“, su kuriuo siejamas vienas didžiausių Lietuvos verslo koncernų „Icor” (buvusi „Rubicon group“). Šilumos tinklų nuomos sutartis galioja iki 2017 m.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)