VPT tyrimą pradeda remiantis buvusio Vilniaus tarybos nario, liberalo Arūno Štaro skundu. Jame politikas teigia, kad konkurse galėjo būti dirbtinai ribojama konkurencija, nustatant itin aukštus kvalifikacinius reikalavimus, kuriuos atitiko tik „Axis Industries“.

„Šiandien ryte gavau (A. Štaro skundą – DELFI). Tirsime, žiūrėsime, nustatinėsime riziką. Jeigu faktai pasitvirtins, atiduosime kontrolei, kad žiūrėtų, kas ten yra su tuo konkursu. Tyrimas yra pradedamas“, - DELFI sakė VPT direktorius Žydrūnas Plytnikas.

Pasak jo, tyrimas gali trukti maždaug pusantro mėnesio.

DELFI primena, kad A. Štarui įtarimų sukėlė „Vilniaus energijos“ nustatyti kvalifikaciniai reikalavimai.

Pavyzdžiui, reikalauta, kad konkurse dalyvaujančios įmonės per pastaruosius trejus metus būtų pardavusius bent 5 tūkst. elektroninių karšto vandens skaitiklių. Per tą patį laikotarpį konkurso dalyviai taip pat privalėjo įvykdyti „apskaitos duomenų surinkimo (karšto arba šalto vandens, šilumos skaitiklių arba šilumos daliklių) sutarčių, kuriose aptarnaujama ne mažiau kaip 2000 vnt. daugiabučių gyvenamųjų namų“. Be to, kandidatai per pastaruosius penkerius metus turėjo būti įvykdę bent vieną elektroninių karšto vandens skaitiklių įrengimo sutartį už 1 mln. Lt ar daugiau.

Tuo tarpu „Vilniaus energija“ teigia, jog konkursas buvo tarptautinis, rengtas laikantis įstatymų.

Konkursas paskelbtas pernai gegužę, jame dalyvauti užsiregistravo keturi tiekėjai, tačiau paraiškas pateikė tik dvi bendrovės: „Axis Industries“ ir „Informatikos ir ryšių technologijų centras“. Pastarosios įmonės paraiška buvo atmesta, nes, „Vilniaus energijos“ pateiktais duomenimis, neatitiko minimalių kvalifikacijos reikalavimų. Taigi pateikti pasiūlymą buvo pakviesta tik bendrovė „Axis Industries“.

„Axis Industries“ įsipareigojo pakeisti praktiškai visus karšto vandens skaitiklius „Vilniaus energijos“ aptarnaujamuose namuose. Iš viso numatoma įrengti 293 tūkst. naujų elektroninių skaitiklių.

„Vilniaus energija“ teigia, kad 172,5 mln. Lt – maksimali įmanoma sutarties vertė. Esą karšto vandens skaitikliai įrengiami iš vadinamojo skaitiklio mokesčio, kurio per metus surenkama apie 16 mln. Lt. Taigi, anot šilumininkų, menkai tikėtina, kad per sutarties laikotarpį bus išleista visa numatyta suma.

Šilumos tiekėjai taip pat pabrėžia, kad ši sutartis šilumos ar karšto vandens tarifuose neatsispindės.

Sutarties tarp „Vilniaus energijos“ ir „Axis Industries“ trukmė – beveik 6 metai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją