„Atleidimo priežastimi nurodomi viršyti įgaliojimai ir pravaikšta. Pravaikšta pavadinta mano komandiruotė į Vilnių. Jie nusprendė, kad aš nebuvau komandiruotėje, nors generalinis direktorius pasirašė, kad aš joje buvau ir vykdžiau užduotį. O įgaliojimus viršijau derėdamasi su profsąjunga dėl atlyginimų peržiūros, nors tai yra tiesioginė personalo direktoriaus pareiga“, – DELFI sakė buvusi IAE personalo vadovė.

Ji ketina bylinėtis su buvusiais darbdaviais dėl neteisėto atleidimo ir reikalaus sugrąžinti į darbą.

„Mane atleido tą dieną, kai turėjau nedarbingumo lapelį. Taigi, jų nuomone, aš nebedirbu nuo liepos 29 d., o, mano nuomone, aš esu neteisėtai atleista“, – sakė S. Petrošiūtė-Gailiuvienė, jėgainėje dirbusi nuo vasario.

Ji pasakoja, kad nesutarimai prasidėjo dėl jos pozicijos atlyginimų ir kitais klausimais.

„Matyt, trukdė mano tvirta pozicija atlyginimų, struktūrinių pakeitimų ir atskirų personalijų klausimais. Įmonėje atlyginimų sistema yra neproporcinga, neaiški ir nelogiškai sudėliota. Garsiai ir skambiai kalbant, kad atlyginimai turi būti logiški, buvo daroma visiškai priešingai. Atlyginimų skirtumai tarp tas pačias pareigas užimančių žmonių, pavyzdžiui, skyriaus vadovų gali būti iki 2-3 kartų“, – kalbėjo buvusi personalo direktorė.

Atlyginimų skirtumus, anot jos, lemia asmeniškumai.

„Daug priklauso nuo vadovo, jeigu vadovas yra stiprus, tai bus, kaip jis pasakė. Pasikeitus vadovams, liko savotiška bevaldystė. Tie žmonės, kurie išreiškia valią, sako, kad jie perduoda Energetikos ministerijos valią. Aš pati susidūriau su Energetikos ministerija, žinau, kad jie kartais būna atitrūkę per toli nuo žemės, kartais neįsigilina į reikalo esmę, bet tie žmonės, kurie daro tai, ko jiems reikia, nuolat deklaruoja, kad tai yra ministerijos valia, nors ir prieštaraujanti teisei ir logikai“, – tvirtino ji, paklausta, ar tokia atmosfera įmonėje buvo visada.

Katalizatoriumi, nulėmusiu atleidimą, pašnekovė vadina konfliktą, kai ji nesutiko pasirašyti naujo eksperto darbo sutarties.

Silvija Petrošiūtė-Gailiuvienė
„Tai buvo katalizatorius viso burbulo sprogimui. Buvo įvairiausių bandymų mane pašalinti, šis atvejis, matyt, perpildė jų kantrybės taurę. Naujo darbuotojo atlyginimas yra kosminis, įvertinus jo turimą patirtį, amžių ir galimybes dirbti. Iš esmės, vargu, ar žmogaus kompetencijos galėjo atitikti tai, koks atlyginimas jam numatytas. Ekspertas, mano akimis žiūrint, yra tas, kuris žino geriausiai. Tai tikrai nebuvo tas atvejis. Įmonė priėmė šį žmogų, darbo sutartį pasirašė generalinis direktorius, nes aš atsisakiau tai daryti. Dėti parašą po šia sutartimi man buvo gėda prieš tuos darbuotojus, kurie dirba ilgai ir gauna kur kas mažesnį atlyginimą“, – kalbėjo S. Petrošiūtė-Gailiuvienė.
Pašnekovė nenorėjo atskleisti tikslaus atlyginimo, kurį gauna naujasis ekspertas. Jos duomenimis, šis darbuotojas turėjo pradėti dirbti nuo šios savaitės.

„Tai yra didesnė alga nei gauna daugelis vadovų. Tam žmogui yra iki 25-erių, jis tik baiginėja universitetą, todėl tai yra gerokai per daug. Aš negalėjau to iki galo išsiaiškinti (kodėl jį norėjo priimti – DELFI). Tiesiog žmogus buvo reikalingas dėl vienokių ar kitokių priežasčių, o kodėl, man tiesiai neatsakė“, – sakė ji.

S. Petrošiūtė-Gailiuvienė IAE įsidarbino vadovaujant Osvaldui Čiukšiui. Anksčiau žiniasklaidoje buvo skelbta, kad jos atlyginimas yra 16 tūkst. Lt. Tačiau ji tvirtino, kad darbo užmokestis buvo mažesnis.

„Šis skaičius yra su niekuo nesusijęs. Mano atlyginimas buvo mažesnis“, – teigė buvusi įmonės personalo vadovė.

Teiginius apie atlyginimą ir išsilavinimą vadina neatitinkančiais tikrovės

Iš pradžių atleidimo istorijos IAE komentuoti plačiau nenorėjo.
„S. Petrošiūtė-Gailiuvienė iš Ignalinos atominės personalo direktorės pareigų buvo atleista vadovaujantis Darbo kodeksu už šiurkštų darbo drausmės pažeidimą“, – rašoma IAE atsakyme DELFI.

Vėliau atsiuntė atsakymą, kuriame tvirtina, kad teiginiai apie ekspertės atlyginimą neatitinka tikrovės.

„Šioms pareigoms užimti buvo paskelbtas viešas konkursas, konkreti kandidatė pasirinkta, nes geriausiai atitiko pozicijai keliamus reikalavimus. Ji yra baigusi Vilniaus universitetą, magistro diplomą gavo D. Britanijoje, todėl yra gerai susipažinusi su Anglijos teisės subtilybėmis. Šis aspektas ypač svarbus IAE, nes sutartys dėl didžiausių eksploatacijos nutraukimo projektų yra sudarytos būtent pagal Anglijos teisę. Mums taip pat nusistebėjimą kelia buvusios personalo direktorės ir profesinės sąjungos atstovės bandymai viešoje erdvėje skelbti dvigubai didesnį minėto asmens atlyginimą, negu jis iš tiesų yra“, – teigiama komentare.

Energetikos ministerija nuo platesnių komentarų susilaiko.
„Darbuotojų priėmimas ir atleidimas yra IAE generalinio direktoriaus kompetencija. Ministerijos žiniomis, S. Petrošiūtė-Gailiuvienė buvo atleista už darbo drausmės pažeidimą“, – DELFI sakė energetikos ministro patarėjas ryšiams su visuomene Kęstutis Jauniškis.

Paklaustas, ar ministerija tiesiogiai kišasi į įmonės darbą dėl konkrečių darbuotojų priėmimo ir jų atlyginimų nustatymo, jis atsakė: „Kalbant apie įmonės darbuotojų darbo užmokesčio sistemą, reikia pabrėžti, kad ji nustatyta įmonės kolektyvinėje sutartyje, kurią pasirašo generalinis direktorius ir profsąjungos atstovas“.

Ekspertams atlyginimą nustato direktorius

„Realus (atleidimo – DELFI) pagrindas – ji nesutarė su vyriausiuoju patarėju Tomu Liukaičiu. (...) Pavyzdžiui, ieškant finansų direktoriaus, S. Petrošiūtė-Gailiuvienė netgi nebuvo įtraukta į komisiją. Net ir neprofesionalui tai atrodo nelabai logiška“, – DELFI sakė nepriklausomos IAE profesinės sąjungos pirmininko pavaduotoja Ilona Nekrošienė.

Ji neabejoja buvusios personalo vadovės kvalifikacija ir nemano, kad rengdama kolektyvinės sutarties pakeitimus ji viršijo savo įgaliojimus.
Apie paskutinį buvusios personalo vadovės ir vadovybės konfliktą I. Nekrošienė pasakojo: „Ją spaudė, kas pasirašytų darbo sutartį, tačiau ji tvirtino, kad žmogus neatitinka reikalavimų. (...) Į eksperto pareigas atėjo dirbti jauna mergina. Ją norėjo įdarbinti teisininke, tačiau laisvo etato nėra, todėl teko įdarbinti ekspertu. Kiek suprantu, ji dar yra studentė. Man rodos, jos atlyginimo koeficientas yra 12,6 (atlyginimas 10080 Lt prieš mokesčius – DELFI)“.

Apskritai, anot jos, naujai atėjusių darbuotojų atlyginimai nuo senbuvių skiriasi kartais.

„Nuo 2010 m. kovo atėjo nauja komanda ir, kiek matome, ji jau spėjo tarpusavyje susiskaldyti. Mes įžvelgiame, kad čia kažkas bando spręsti asmeninius klausimus. Nėra naujiena, kad nauja komanda gauna gerokai didesnį atlyginimą nei vadinamieji senbuviai. Skirtumas yra 2-3 kartai“, – sakė profsąjungos pirmininko pavaduotoja.

Jos teigimu, dabartinė įmonės vadovybė samdo ekspertus, kuriems moka paties direktoriaus nustatytus atlyginimus.

„Pavyzdžiui, teisininkas IAE uždirba kokius 3 tūkst. Lt. Įmonėje yra etatų sąrašas, patvirtinta struktūra ir kolektyvinėje sutartyje patvirtintas pareiginės algos koeficientas. Taigi priimdamas naują žmogų didesnės nei pareiginė algos nepaskirsi. Tačiau galima parašyti, kad tas žmogus yra ekspertas, generalinio direktoriaus patarėjas arba padėjėjas. Tokiu atveju algą nustato pats generalinis direktorius ir taiko kokį nori koeficientą“, – kalbėjo I. Nekrošienė.

Pašnekovės duomenimis, įmonėje šiuo metu dirba maždaug 12 ekspertų ir generalinio direktoriaus patarėjų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)