Malomožaisko kaimas yra šalia statomos atominės jėgainės – vos už kelių šimtų metrų. Gyvenvietėje – šeši šimtai gyventojų, beveik visi vietiniai vyrai pluša Baltijos atominės jėgainės statybose. Iš viso būsimoje atominėje dirba apie tūkstantis žmonių.

Kaliningrado valdžia šią savaitę paskelbė ieškanti darbuotojų ir Lietuvoje, iš mūsų šalies taip pat žada vežtis ir žaliavas.

Malomožaisko gyventojai sako, kad darbas atominės statybose gelbsti šeimas, nes atlyginimas, nors ir vėluoja, yra vienintelis pragyvenimo šaltinis.

„Aš statau atominę elektrinę. Kol kas tiek. O kaip bus toliau – nežinau. Kol turime darbą, tegul stato atominę. Kai pastatysime, gal galvosime kitaip. Atlyginimas normalus, tik jis vėluoja, tai yra blogai“, – sako LTV „Panoramos“ kalbintas atominės darbuotojas.

„Dirbame be perstojo. Atominė nespės sprogti, nes anksčiau sugrius, mat darbininkams pinigų nemoka. Kaip moka, taip ir statom“, – atviravo kitas darbuotojas.

„Nieko nežinau apie atominę – ar gerai, ar blogai. Gerai, kad vietiniai turi darbo. Mano vyras ten dirba“, – sakė Malomožaisko gyventoja.

Gyventojai sako neturintys jokios informacijos apie atominės jėgainės statybą. Jos neįmanoma gauti ir Kaliningrade – informacijos centrą žadama įsteigti tik po metų.

„Girdėjome apie Černobylį. Kiek tai yra nesaugu, net ir nežinau. Gal ir saugu, jeigu bus įdiegtos šiuolaikinės technologijos“, – svarstė kalbinta moteris.

„Labai bijau. Sprogs ir mūsų čia neliks. Mano proanūkis mažas, noriu, kad anūkai ir proanūkiai būtų sveiki ir saugiai gyventų“, – kalbėjo kita kaimo gyventoja.

Kaliningrado pilietinės organizacijos, ekologiniai judėjimai ir opozicinės partijos įkūrė koaliciją, kuri aktyviai siekia surengti referendumą srityje, kad atominės statybos būtų nutrauktos.

„Atominę pastatyti viduryje Europos be jokios kontrolės – kaip noriu, kada noriu – tai mūsų Rusijos valdžios noras. Visiška savivalė. Aš, kaip žmogus, suprantu, kad reikia emigruoti dar prieš padedant eksploatuoti atominę. Srityje atsiranda objektas, kuris kels daug rūpesčių gyventojams ir kuris visus iš čia išgins“, – sako vienas iš referendumo iniciatyvinės grupės narių Vadimas Chairupinas.

Rusija skelbia, kad Baltijos atominės jėgainės pirmasis reaktorius pradės veikti 2016-aisiais.