„Didelė dalis daugiabučių namų gyventojų, neturėdami finansinių galimybių mokėti už šildymą, savo sveikatos sąskaita stengiasi kuo vėliau pradėti ir anksčiau baigti šildymo sezoną. Neretai kyla konfliktai dėl šildymo sezono pradžios ir pabaigos tarp didesnes ir mažesnes pajamas gaunančių daugiabučių namų gyventojų“, – pataisų projekto aiškinamajame rašte argumentuoja Seimo narys.

Socialdemokratas pripažįsta, kad projekto rengimą paskatino rinkėjai.

Jis siūlo, kad pataisos įsigaliotų nuo kitų metų balandžio.

„Tai skatins daugiabučių namų gyventojus anksčiau pradėti ir vėliau baigti savo būsto šildymą, mažės žmonių sergamumas. Bus prarasta biudžeto lėšų, tačiau sutaupyta privalomojo sveikatos draudimo lėšų“, – komentuoja E. Žakaris.

Detalesnių skaičiavimų jis nepateikia.

Tokius siūlymus žvelgia Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas: „Kuo arčiau rinkimai, tuo daugiau bus tokių pasiūlymų. Siūlys mažinti ir mokesčius, ir kitus dalykus, tačiau niekas nepasiūlo, iš kur gauti daugiau pajamų ir kaip subalansuoti išlaidas su pajamomis ir vykdyti tuos įsipareigojimus, kuriuos socialdemokratai ir kiti yra pridalinę“.

Taip pat, anot Seimo nario, PVM panaikinimas dviem mėnesiams problemos nesumažins.

„Kitas dalykas, patyrimas rodo, kad lengvatiniai tarifai, taikyti daugeliui prekių nelėmė jų kainų mažėjimo, tik padidino įmonių viršpelnius“, – sakė jis.

Pasak Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko, naujų PVM lengvatų valdantieji neplanuoja.

Šiuo metu centralizuotam šildymui taikomas 9 proc. lengvatinis PVM tarifas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją