Ketvirtadienį Vilniaus miesto 3 apylinkės teismui toliau nagrinėjant į Vilniaus miesto tarybą nesėkmingai kandidatavusio D. Norkaus ir N. Laurinaičio baudžiamąją bylą, buvusio VV generalinio direktoriaus advokatė teismo paprašė iš Vilniaus apygardos prokuratūros ir Specialiųjų tyrimų tarnybos išreikalauti visus slapto sekimo protokolus.

Valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Giedrius Tarasevičius tikino, kad visi dokumentai yra pateikti teismui, o reikalaujamų protokolų nėra, nes STT agentai jų tiesiog nerašė.

„Daugiau nėra ką pateikti, nebent į teismą kviesti pareigūnus, nes jeigu būtų reikalaujama surašyti protokolus atbuline data, tai jau būtų kurstymas padaryti nusikalstamą veiką“, – tikino prokuroras.

Teisėja Nida Vigelienė nusprendė D. Norkaus ir šį prašymą palaikiusio N. Laurinaičio advokatų prašymo netenkinti – jeigu ateityje nagrinėjant bylą iškils būtinybė, teismas galės išsikviesti operatyvines priemones panaudojusius pareigūnus.

Taip pat advokatai prašė pateikti visus D. Norkaus darbo kabinete įrengtame poilsio kambaryje slapta darytų pokalbių įrašus, tačiau, paaiškėjo, kad jie jau yra byloje ir teismas juos išklausys.

Buvusių VV vadovų byla jau beveik išnagrinėta, beliko apklausti tik vieną liudytoją, pagarsinti garso ir vaizdo įrašus bei apklausti kaltinamuosius. Manoma, kad byla bus išnagrinėta spalio pradžioje – iki to laiko teismas pasiskyrė du posėdžius. Jeigu neiškils būtinybės, po jų teisėja eis rašyti nuosprendžio.

D Norkus ir N. Laurinaitis po teismo vengė žurnalistų dėmesio. Tiesa, šiuo metu teisme nagrinėjama byla yra ne vienintelė, kurią buvusiam VV vadovui yra iškėlusi Vilniaus apygardos prokuratūra ir STT – dar atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl kitų kyšininkavimo atvejų.

Abiejose bylose bendrai gauta kyšių suma siekia 40 tūkst. Lt.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad pernai vasarį N. Laurinaitis, veikdamas bendrininkų grupėje su D. Norkumi, iš vienos sostinės bendrovės, siekiančios laimėti viešojo pirkimo konkursą, komercijos direktoriaus reikalavo kyšio. Už tai, kad ši bendrovė konkurse įveiktų varžovus ir su VV pasirašytų programinės įrangos ir jos aptarnavimo paslaugų pirkimo-pardavimo sutartį, buvo pareikalauta šešiolikos tūkstančių litų. Tačiau „avansas“ – pusė šios sumos – turįs būti perduotas iki pasirašant sutartį.

Po kelių dienų susitikus kavinėje N. Laurinaitis iš bendrovės komercijos direktoriaus priėmė dalį kyšio – 8 000 litų. Tačiau ši suma pasirodė per maža – pareikalauta ją padidinti iki 20 tūkst. litų. Perdavęs D. Norkui pusę gautos kyšio dalies, N. Laurinaitis jam pranešė nutaręs padidinti reikalaujamą sumą. VV generalinis direktoriaus pavaldinio pasiūlymui pritarė.

Dar kartą susitikęs su bendrovės komercijos direktoriumi, N. Laurinaitis pareikalavo, kad dalis sutarto 20 tūkst. litų kyšio būtų perduota ne pinigais, o jam ir dar vienam asmeniui nuperkant poilsinę kelionę į Egiptą.

Bendrovė kyšį davusio jos komercijos direktoriaus dėka buvo pakviesta dalyvauti VV skelbtame viešajame pirkime apklausos būdu. Netrukus buvo pranešta ją tapus šio pirkimo nugalėtoja ir tarp abiejų bendrovių sudaryta prekių ir paslaugų pirkimo-pardavimo sutartis.

Bendrovė, dėl kyšio tapusi laimėtoja, apmokėjo N. Laurinaičio poilsinę kelionę į Egiptą.

Pinigai už dviejų asmenų skrydį į šią šalį ir septynių dienų poilsį prie Raudonosios jūros kainavo beveik keturis tūkstančius litų. Bendrovė juos pervedė į kelionių agentūros sąskaitą. VV pardavimų ir rinkodaros direktorius N. Laurinaitis kurorte lepinosi kartu su bendradarbe.
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją