Pasikeitusią savo poziciją A. Berzinis išdėstė spaudos konferencijoje po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite.

„Labai smulkiai aptarėme Visagino AE projektą. Galiu drąsiai teigti, kad Latvija ir aš asmeniškai remiu šį istoriškai labai svarbų projektą. Lietuvoje yra visa infrastruktūra, kad šis projektas būtų įgyvendintas nedelsiant“, - kalbėjo neseniai išrinktas Latvijos prezidentas.

Paprašytas detalizuoti savo nuogąstavimus dėl Latvijos galimybių prisidėti prie atominės jėgainės statybų, jis vis dėlto pridūrė, kad finansinė Latvijos dalyvavimo projekte pusė išlieka opiausiu klausimu.

„Latvijos valstybėje šiuo metu nėra pakankamai piniginių lėšų, kad visapusiškai dalyvautume šiame projekte. Tačiau įvertinus „Latvenergo“ (Latvijos valstybinės energetikos kompanijos – DELFI) situaciją ir vertinant, kaip teigiamai vystosi šis procesas Lietuvoje, galiu drąsiai teigti, kad stengiuosi ir asmeniškai (dėl dalyvavimo Visagino AE projekte – DELFI). „Latvenergo“ galės saugiai įsitraukti į šį projektą“, - kalbėjo A. Berzinis.

Latvijos žurnalistai, savo ruožtu, pasiteiravo D. Grybauskaitės apie Visagino AE projekto patikimumą – esą nusivylimą juo yra išreiškę tiek latviai, tiek estai. Prezidentė tai pavadino „pasenusia informacija“.

„Tokia pozicija buvo anksčiau, kai projektas iš tiesų buvo įstrigęs. Mūsų susitarimai ir naujo strateginio investuotojo („Hitachi“ ir „General Electic“ konsorciumo – DELFI) atsiradimas apšviečia projektą kita šviesa“, - kalbėjo prezidentė.

Ji taip pat išreiškė įsitikinimą, kad pozityvios permainos Visagino AE projekte padrąsins ne tik Latviją, bet ir Estiją bei Lenkiją galutinai prisijungti prie šio energetikos projekto.

„Vienokia ar kitokia forma, esame įsitikinę, šios šalys dalyvaus“, - teigė D. Grybauskaitė.

Dujų terminalai: Lietuva ir Estija turės po mažą terminalą, Latvija – didelį

Prezidentai taip pat aptarė dujų terminalų statybos klausimus. Anot D. Grybauskaitės, pasiektas konsensusas, ir Baltijos šalyse gali atsirasti netgi trys dujų terminalai – po vieną kiekvienoje valstybėje.

„Baltijos jūros pakrantėje visiems terminalams yra vietos ir bus, - kalbėjo prezidentė. - Visiškai racionalu kalbėti netgi apie tris terminalus, tiktai vienas iš jų gali būti didesnis.“

Pasak jos, dujų terminalų plėtra Baltijos šalyse užtikrintų didesnį regiono saugumą, kiek tai liečia dujų tiekimo klausimus. D. Grybauskaitė pabrėžė išreiškianti paramą Latvijos dujų terminalo projektui, kuris veikiausiai bus didžiausias regione.

A. Berzinio teigimu, Latvijoje gali būti saugoma beveik tiek dujų, kiek pakaktų visų trijų Baltijos šalių poreikiams patenkinti. Kaimyninės šalies vadovas teigė, kad projektas galėtų būti įgyvendintas per maždaug penkerius metus.

Pirmąsyk oficialaus vizito į Lietuvą atvykęs Latvijos prezidentas taip pat pakvietė D. Grybauskaitę atsakomojo vizito į Rygą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją