Brangiai kainuojanti panaudoto branduolinio kuro saugyklos statyba stringa. Rusų valdoma Vokietijos kompanija „Nukem“ pabaigtuves planuoja tik kitais metais. Šalių donorių ir Europos Sąjungos atstovai atvyko susipažinti su situacija statyboje.

„Dabar žiūrėsime, kaip bus galima paspartinti šį procesą, spręsti atsakomybės klausimą. Kitas dalykas, aišku, kad tų projektų mums labai reikia. Branduolinis kuras reaktoriuje dar vis yra ir nepastačius branduolinio kuro saugyklos, mes negalime toliu tęsti Ignalinos AE uždarymo proceso“, – aiškino energetikos viceministras Romas Švedas.

Branduolinio kuro saugyklos statybos vėluoja ir dėl to, kad brėžinių neatitinka realios konstrukcijos, ir dėl naujų teisės aktų.

„Mums reikia užsitikrinti finansavimą dėl Ignalinos AE uždarymo. O tokia situacija, liudijanti, kad mes nesugebame įgyvendinti projektų laiku, nėra mums teigiama. Ir tai geras derybinis argumentas derantis dėl naujos finansinės perspektyvos“, – kalbėjo R. Švedas.

Pasak Europos Komisijos atstovo, reikėtų skirti papildomai lėšų kuo greičiau nutraukti elektrinės eksploataciją.

„Trečiadienį Komisija pateikė naują pasiūlymą finansinei perspektyvai. Mes turėsime kuklų padidėjimą, iš viso – per 5 proc. Labai teigiama žinia projektui Lietuvoje yra ta, kad mes turime atskirą biudžeto eilutę uždarymui ir pagal šią eilutę Komisija siūlo 700 mln. eurų, nors šie poreikiai turi būti aptarti, dėl jų būtina derėtis Europos Parlamente ir Taryboje“, – sakė Europos Komisijos Branduolinės energetikos departamento direktorius Peteris Farossas.

Užsitęsus branduolinio kuro saugyklų statyboms, panaudotas kuras laikomas uždarytos elektrinės reaktoriuje ir abiejų blokų baseinuose. Gali būti, kad dėl to teks nukelti ir reaktorių išmontavimo darbus.

2009 metų gegužę pasirašytame sutarties papildyme saugyklos eksploatacijos pradžia buvo numatyta šį kovą, tačiau šiuo metu pagal rangovo pateiktą darbų vykdymo grafiką ši data – 2012 metų sausis. Vien dėl šio projekto vėlavimo kas mėnesį jėgainė patiria po 2,5 mln. litų nuostolio.