Seime vykstančioje konferencijoje baltarusiai, tiesa, ne valdžios atstovai, vieningai smerkė Aliaksandro Lukašenkos režimo planus Astrave, prie pat Lietuvos sienos, statyti AE. Pabrėžiama, kad Astravas gali tapti antruoju Černobyliu arba antrąja Fukušima.

AE statybos – tarsi terorizmas

„Esu atominės energetikos šalininkas. Bet tai nereiškia, kad esu šalininkas to, kas vyksta Baltarusijoje“, - Seime kalbėjo S. Šuškevičius.

Jis pabrėžė, esą A. Lukašenkos režimas AE projekto imasi nepaisydamas nieko – nei visuomenės, nei aplinkos, nei tarptautinių interesų.

„Valdžia pas mus vykdo valstybinio terorizmo politiką. Elgiasi kaip teroristas, ima įkaitus, nori jais prekiauti. Dabar nori pakilti į aukštesnį valstybinio terorizmo lygį“, - aštrių žodžių negailėjo baltarusių politikas.

Pasak jo, avarija Astravo AE avarija būtų pragaištinga tiek Baltarusijai, tiek Lietuvai. „Jeigu kam nors šaus į galvą kokia nors kvailystė, bus galima nušluoti Lietuvą nuo žemės paviršiaus“, - sakė S. Šuškevičius.

Jis akcentavo, kad geriausi baltarusių specialistai esą net nedalyvavo parenkant vietą Astravo AE.

Ragina atsisakyti Visagino AE

Tuo tarpu energetikos ekspertas J. Voronežcevas teigė, esą AE statyti nereikia ne tik Astrave, bet ir Visagine.

„Visagino AE, manau, lygiai taip pat nereikia statyti. Nes tai bus blogai. (...) Būkite atsargūs priimdami sprendimą dėl savo AE. Gerų reaktorių nebūna. Būna blogi ir labai blogi“, - kalbėjo ekspertas.

Kaip ir S. Šuškevičius, jis pabrėžė, kad atominės energetikos saugos srityje Baltarusija netoli tepažengė nuo Černobylio katastrofos laikų.

„Baltarusija – šalis, kur gali įvykti tas pats, kas įvyko Tarybų Sąjungoje. Jūs apie tai sužinosite ne iš oficialių Baltarusijos šaltinių. Jūs esate NATO, jums pasakys, kad reikia evakuotis. O mums kas pasakys?“, - nuogąstavo J. Voronežcevas, sykiu pabrėždamas, kad Astrave numatoma statyti dar niekur neišbandytus naujo tipo reaktorius.

Jis taip pat pažymėjo, kad informacijos apie Astravo AE statybas toli gražu nėra pakankamai, o ta, kuri pateikiama viešai, esą prasilenkia su sveiku protu.

Kaip to pavyzdį, J. Voronežcevas pateikė oficialiai teikiamus skaičiavimus, esą avarijos Astravo AE atveju, būtų užteršta vos 4 kvadratiniai kilometrai Lietuvos teritorijos. Be to, projekto autoriai esą net nenumato, kas nutiks, jei sugrius reaktoriaus korpusas. „Net avarijos atveju nenumatytas korpuso griuvimas. Kodėl negrius? Sako, negrius, nes storas“, - ironizavo ekspertas.

Jis taip pat pastebėjo, kad vis dar neaišku, kaip bus tvarkomasi su Astravo AE branduolinėmis atliekomis. Esą jau būtų avarijų su branduolinėmis atliekomis, kurių metu į aplinką pateko didžiuliai kiekiai radioaktyvių teršalų.

„Tikiuosi, kad bendromis pastangomis pajėgsime sustabdyti šio projekto įgyvendinimą“, - reziumavo J. Voronežcevas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją